Svédország után Dánia is lezárta a vizsgálatot az Északi Áramlat balti-tengeri gázvezetékeken 2022 szeptemberében történt rejtélyes robbanások ügyében.
"A nyomozás eredménye alapján arra lehet következtetni, hogy szándékos szabotázs történt, de nincs meg a szükséges alap a bűnügyi vizsgálat folytatásához" - közölte hétfőn a dán rendőrség.
Dánia mellett Svédországban és Németországban is vizsgálatot indítottak a robbanások hátterének felderítésére. A svéd hatóságok február 7-én jelentették be, hogy "illetékesség hiányában" lezárták az ottani vizsgálatot. Mats Ljungqvist, a nyomozást vezető ügyész elmondta: átfogó és alapos vizsgálatot folytattak le, és arra a következtetésre jutottak, hogy a svéd ügyészségnek nem hatásköre eljárni az ügyben.
A svédországi vizsgálat lezárása után Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy "mostantól a németországi nyomozás eredménye lesz érdekes".
Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken 2022. szeptember 26-án történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében.
Azt már korábban megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg. Az ügyben az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címén indított eljárást. Oroszország az "angolszász" országokat tette felelőssé a történtekért.
A két vezetékpár évi 110 milliárd köbméter földgáz szállítására volt alkalmas. Az Északi Áramlat-1 2012-től működött, az Északi Áramlat-2 építését 2021-ben fejezte be a Gazprom orosz energiavállalat, de az Ukrajna ellen indított háború miatt a használata soha nem kezdődött meg.
Frissítés: Kreml: az abszurditás határát súrolja a dán nyomozás leállítása
Elképesztő és az abszurditás határát súrolja, hogy a dán rendőrség megszüntette az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása ügyében folytatott nyomozást - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak nyilatkozva.
"Kétségtelen, hogy a helyzet közel áll az abszurditáshoz. Egyrészt itt van egy szándékos szabotázs az orrunk előtt, másrészt nincs további előrelépés. (...) A helyzet ebben az esetben annyira nyilvánvaló, hogy csak a teljes elképedésnek adhatunk hangot" - mondta a dán rendőrség arra vonatkozó döntését kommentálva, hogy leállítják az Északi Áramlat felrobbantásának ügyében indított nyomozást.
A Kreml szóvivője ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Oroszország figyelemmel kíséri a fejleményeket. "Bizonyára lesz lehetőségünk rá, hogy információkat kapjunk, élni fogunk ezekkel a lehetőségekkel" - mondta. A dán rendőrség arra hivatkozva állította le az Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 vezeték elleni támadás ügyében indított nyomozást, hogy nem találtak alapot a folytatásra.
(MTI)