A "rekreációs" droghasználattal kapcsolatos "hanyag" hozzáállás erőszakhoz és korrupcióhoz vezet Európa nagyvárosainak legszegényebb negyedeiben - jelentette ki Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere egy Guardian brit napilapnak adott interjúban, amelyet a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szemlézett csütörtökön.
Zoom
A marokkói születésű muszlim polgármester normálisabb e téren, mint a kábítószerpárti bennszülöttek... (fotó: ANP)
A hírportál beszámolója szerint a rotterdami polgármester azt mondta, a drogok szabályozására vagy legalizálására irányuló kérések figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a társadalom alacsonyabb rétegei által lakott városnegyedekben a fiatalok jelentős csoportjai szembesülnek a drogfogyasztás okozta nyomorúsággal és az azzal összefüggő korrupcióval.
"A drogfogyasztás súlyos következményekkel jár a munkásnegyedekben" - fogalmazott.
A polgármester arra figyelmeztetett, hogy az egyes latin-amerikai országokban látott erőszak könnyen átterjedhet Európára. A drogkereskedelemben sok pénz van, a sok pénz pedig korrupciót jelent, valamint lehetővé teszi fegyverek beszerzését - mondta.
"Újságírókat lőnek le, ügyvédeket lőnek le. Nem hiszem, hogy hagynunk kellene magunkat álomba ringatni. A helyzet veszélyesebb, mint gondolnánk" - fogalmazott.
A drogokhoz való laza hozzáállás eredményei az egész világon érezhetők. A hatóságoknak keményebben kell fellépniük a "rekreációs" drogok használatával szemben. Hiányában a világ a bűnözők kezébe adja ezeket az embereket - tette hozzá a rotterdami polgármester.
A hírportál emlékeztetett, Amszterdam polgármestere nemrégiben a kokain értékesítésének és használatának szabályozására szólított fel "a drogkereskedők profitjának csökkentése érdekében". Femke Halsema egy interjúban kifejtette, hogy a kokain és más kábítószerek értékesítését "dekriminalizálni" és szabályozni kell a szervezett bűnözés kiszorítása érdekében.
Tavaly Rotterdam plakátkampány keretében hívta fel a kábítószer-fogyasztók figyelmét az úgynevezett rekreációs kábítószer használata és a drogkereskedő bandákhoz köthető erőszak közötti kapcsolatra - emlékeztetett a hírportál.
Kedden egy amszterdami bíróság életfogytig tartó börtönbüntetést szabott ki Ridouan Taghi marokkói-holland drogbáróra 2015 és 2017 között elkövetett hat gyilkosság és négy gyilkossági kísérlet miatt.
(MTI nyomán)