Tönkreteszi a bolygót az otthon termesztett élelmiszerek karbonlábnyoma a Világgazdasági Fórum (WEF) egyik tanulmánya szerint, ezért a szervezet most azt követeli, hogy a kormányok tiltsák meg az embereknek, hogy a saját kertjükben zöldséget, gyümölcsöt termesszenek, hogy így mentsék meg a bolygót a globális felmelegedéstől – hívja fel a figyelmet a Slay News hírportál.
Zoom
Illusztráció: Slay News
A kutatás rámutatott, hogy a „kertből az asztalra” való gyakorlat sokkal nagyobb karbonlábnyomot okoz, mint a hagyományos mezőgazdasági gyakorlatok, például a vidéki gazdaságok. A WEF által a Michigani Egyetemen finanszírozott tudósok kutatási eredményeit a Nature Cities című folyóiratban tették közzé.
A tanulmányban különböző típusú városi gazdaságokat vizsgáltak, hogy kiderítsék, mennyi szén-dioxid (CO2) keletkezik az élelmiszer-termelés során, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség nyomán a Magyar Nemzet.
A tanulmány szerint átlagosan egy adag hagyományos gazdaságból származó élelmiszer 0,07 kilogramm (kg) CO2-t termel. A WEF által finanszírozott kutatók azonban azt állítják, hogy az egyes városi kertek esetében a környezetre gyakorolt hatás majdnem ötször nagyobb, 0,34 kg/adag. A tanulmányhoz 73 városi mezőgazdasági helyszínt vontak be a világ minden tájáról, és három kategóriába sorolták ezeket: magán- vagy családi kertek, beleértve a kisparcellákat; kollektív kertek, például közösségi kertek; és nagyobb, kereskedelmi célú városi gazdaságok.
A tanulmány vezető szerzője, Jake Hawes elmondta:
Az általunk vizsgált városi mezőgazdasági területek szén-dioxid-kibocsátásának legjelentősebb hozzájárulója az élelmiszer-termesztéshez használt infrastruktúra volt, az emelt ágyásoktól a kerti fészereken át az utakig, ezeknek az építményeknek a megépítésébe sok szén-dioxidot fektettek be.
A kutatók más olyan tényezőket is találtak, amelyek állításuk szerint „veszélyesek” az éghajlatra a konyhakertek esetén, például a rosszul kezelt komposzt.
Ráadásul az adataik szerint a kertek „karbonlábnyomának” kétharmadát maga a kert hozza létre.
A kutatók szerint egyébként az sem elég környezetbarát, ha valaki szobanövényeket nevel otthon. Mint elmondták, a növényeket szállító teherautók, a műanyag cserepek és a szintetikus műtrágyák szén-dioxid-kibocsátása mind-mind hozzájárul a globális felmelegedéshez.