A pakisztáni belügyminisztérium ideiglenesen betiltotta az X közösségi platform működését az országban szerdán nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva.
A minisztérium Reuters hírügynökséghez eljutott dokumentuma szerint "a pakisztáni törvények betartásának kudarca és a felületen tapasztalt visszaélések tették szükségessé a tilalom elrendelését".
A pakisztáni vezetés jelezte a problémákat az X irányába is, de a vállalat nem mutatott hajlandóságot azok megoldása terén - derül ki a dokumentumból.
"Az X betiltásáról szóló döntés a nemzetbiztonság védelme, a közrend fenntartása és a nemzeti egység megőrzése érdekében született" - írták, hozzátéve, hogy a döntéshez a pakisztáni hírszerzési és biztonsági ügynökségek jelentései adták az alapot.
A beadvány szerint az X-en tevékenykedő "ellenséges elemek" az ország destabilizálását tűzték ki célul.
Pakisztán hatóságai a YouTube-ot 2012 és 2016 között elérhetetlenné tették "istenkáromló" videók miatt, az X használatát pedig idén, a februári parlamenti választások után már jelentősen korlátozták. Ezenkívül két alkalommal a TikTokot is betiltották, és csak azután engedélyezték újra a működését, hogy több mint 18 millió, elfogadhatatlannak ítélt videó eltávolítására kötelezték.
Az AFP hírügynökségnek Moiz Dzsaferi ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy az X korábbi blokkolása miatt bírósági eljárást kezdeményezett, és a szerdán megszületett ítéletben arra kötelezték a kormányt, hogy ismét tegye elérhetővé a felületet.
(MTI)