Felgyújtotta magát egy férfi pénteken a New York-i bíróság előtt, ahol Donald Trump volt amerikai elnök büntetőpere zajlik. Az erről szóló médiaértesüléseket a rendőrség is megerősítette, de részleteket nem közölt.
Médiaértesülések szerint a férfi folyadékkal leöntötte és felgyújtotta magát a bíróság előtti Collect Pond parkban, ahol a korábbi elnök hívei és ellenfelei gyűltek össze. A helyszínen tartózkodó emberek segítségért kiáltottak, és maguk is megpróbálták eloltani az égő embert, akit végül a rendőrök mentettek meg. A lángok eloltása után a férfit kórházba szállították. Az önégetés indoka egyelőre ismeretlen, és a férfi állapotáról sem tudni semmit.
Az incidens röviddel az után történt, hogy megtörtént az esküdtszék tagjainak kiválasztása.
New Yorkban Alvin Bragg, a demokrata párt színeiben megválasztott kerületi ügyész emelt vádat Donald Trump ellen egy évvel ezelőtt. A vád szerint a volt elnök törvénybe ütköző módon kampányköltségként tüntetett fel még 2016-os választási kampánya idején egy nagyobb összegű kifizetést, amelyet többek között egy korábbi felnőttfilmes színésznőnek szántak annak fejében, hogy ne beszéljen a nyilvánosság előtt arról, hogy a 2000-es évek elején "ismerte" az akkor üzletemberként tevékenykedő Donald Trumpot. A vádiratban 34 rendbeli bűncselekmény szerepel, ami súlyos börtönnel büntethető.
A per tárgyalása hétfőn azután indulhatott meg, hogy a New York-i fellebbviteli bíróság a múlt héten elutasította a halasztásra vonatkozó kérelmet, amelyet Donald Trump jogi képviselői nyújtottak be. A tárgyalás várhatóan több hétig tart, és elsőfokú ítélet követi.
A volt elnök ellen összesen négy ügyben indult bűnvádi eljárás, kettő szövetségi állami hatáskörben, kettő pedig szövetségi vádemelésként.
(MTI nyomán)