Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.
Tavaly valamivel több mint ezer amerikai katona tartózkodott két nigeri bázison. Az ország középső részén, Agadez közelében lévő, 201-es légi bázist, amely drónokat üzemeltet, több mint 100 millió dollárért építették.
2018 óta a bázist az Iszlám Állam fegyveresei és az Iszlám és Muszlimok Támogató Gyülekezete, az al-Kaida társszervezete ellen használták a Száhel-övezetben.
Röviddel azután, hogy 2023. július 26-án puccs történt az országban, a hatalomra került tábornokok felmondták a nyugati szövetségesekkel kötött katonai együttműködési megállapodásokat, kiléptek a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szövetségéből (ECOWAS) és szorosabbra fűzték kapcsolataikat Oroszországgal.
Az elkövetkező napokban kétoldalú megbeszélések lesznek arról, hogyan vonják ki az amerikai csapatokat a nyugat-afrikai országból - közölte a neve elhallgatását kérő forrás. Azt is hozzátette, hogy a két ország között fennmaradnak a diplomáciai és gazdasági kapcsolatok az amerikai csapataok kivonása ellenére is.
(MTI)