A ciszjordániai vezetés újra akarja gondolni a kétoldalú kapcsolatait az Egyesült Államokkal Washingtonnak az ENSZ Biztonsági Tanácsában a palesztin államiság ellen emelt vétója után.
"Az Egyesült Államok megsértett minden nemzetközi törvényt, és figyelmen kívül hagyott a kétállami megoldással és a térség békéjének megteremtésével kapcsolatos minden ígéretet" - jelentette ki szombaton a Wafa hivatalos palesztin hírügynökségnek adott interjúban Mahmúd Abbász.
Az Egyesült Államoknak fel kell ismernie, hogy a térséget nem lehet stabilizálni a palesztin kérdés igazságos megoldása nélkül - tette hozzá a Palesztin Hatóság elnöke.
"Felül fogjuk vizsgálni a kétoldalú kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, hogy biztosítsuk népünk érdekeinek a védelmét" - mondta Mahmúd Abbász.
A palesztin vezető bírálta a Washington által Izraelnek nyújtott támogatást is, egyebek mellett azt, hogy az Egyesült Államok fegyvereket szállít Izraelnek a gázai háború idején.
Kiábrándítónak és felelőtlennek nevezte az amerikai vétót. A palesztin vezetés új stratégiát fog kidolgozni a palesztin ügy előmozdítása érdekében - tette hozzá.
Az Egyesült Államok csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta azt a határozattervezetet, amelynek értelmében Palesztina államként lett volna a világszervezet teljes jogú tagja. Az Egyesült Államok álláspontja szerint a kétállamiságról Izraellel kötött megállapodás a teljes jogú ENSZ-tagság előfeltétele.
(MTI)