Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnapelőtt fogadta a Hamász Politikai Irodájának vezetője, Iszmáíl Haníja vezette palesztin küldöttséget, ami igencsak felbőszítette Jiszráél Katz izraeli külügyminisztert. Katz személyeskedő, a török elnököt sértegető X-üzenetben reagált a palesztin küldöttség fogadására, mire a Török Külügyminisztérium szóvivője és a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt (AKP) alelnöke megüzente az izraeli külügyminiszternek: nem Erdogan elnöknek kell szégyellni magát, hanem a Gázai övezetben mostanáig közel 35 ezer palesztin polgári személyt meggyilkoló izraeli hatóságoknak – írja a hurriyet.com.tr.
Zoom
Recep Tayyip Erdogan átöleli a Hamász küldöttség egyik tagját az isztambuli Dolmabahce Palotában tegnapelőtt. Baloldalt Iszmáíl Hanije, a Hamász Politikai Irodájának vezetője. Ez nem tetszett az izraeli külügyminiszternek (fotók: Anadolu Ajansi)
Amint arról korábban beszámoltunk: a Recep Tayyip Erdogan török elnök és Iszmáíl Haníja (palesztin népnyelven: Haníje), az Iszlám Ellenállási Mozgalom Politikai Irodájának vezetője közti tegnapelőtti találkozó ténye igen fölbosszantotta az izraeli politikai vezetést. Izrael ugyanis ahhoz van szokva (szoktatva), hogy a világ legtöbb politikusa a zsidó állam hadserege által véghezvitt népirtást „jogos önvédelemnek” nevezi. S aki ez ellen valamilyen formában merészeli felemelni a szavát, annak homlokára azonnal rásütik az antiszemita billogot, vagy a mostanában divatos „modern kori antiszemitizmussal” vádolják, erkölcsileg lejáratják, egzisztenciálisan tönkreteszik. (Amint tették ezt a zsidók korábban, például Chrudinák Alajossal…)
Alig néhány órával az isztambuli Dolmabahce Palotában megejtett Erdogan-Haníja találkozó után Jiszráél Katz (Likud), izraeli külügyminiszter a nemzetközi diplomáciában szokatlanul durva hangú, személyesen Erdogan elnököt sértegető török és héber nyelvű bejegyzést tett közzé az X platformon. A világ vezető politikusainak egy része által magas lóra ültetett zsidó külügyminiszter a többi között ezt írta a török elnöknek: „R. T. Erdogan, szégyelld magad!”
Zoom
Öncü Keçeli, a Török Külügyminisztérium szóvivője
Az izraeli külügyminiszter által megszólított Recep Tayyip Erdogan elnök nem, de Öncü Keçeli (ejtsd: Öndzsü Kecseli), a Török Külügyminisztérium szóvivője válaszolt Jiszráél Katz útszéli hangú üzenetére:
Nem Recep Tayyip Erdogannak, Törökország elnökének, hanem az izraeli hatóságoknak kell szégyellniük magukat, akik eddig csaknem 35 ezer palesztint, főleg gyerekeket és nőket gyilkoltak meg (2023. október 7. óta mostanáig a Gázai övezetben – H. J.). Törökország azon fáradozik, hogy a Gázai övezetben minél előbb véget érjen a mészárlás, s a palesztin állam megalapításával létrejöhessen a tartós béke.
Zoom
Ömer Çelik, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) alelnöke és szóvivője
Ömer Çelik (ejtsd: Cselik), az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) alelnöke, s egyben szóvivője ezt írta az X-oldalára:
Az izraeli külügyminiszter elnökünket célzó túlzó kijelentése nem más, mint az izraeli kormány azon szándéka, hogy leplezze az általa elkövetett mészárlásokat. A gyermekgyilkosok elutasítják elnökünk minden tűzszüneti és békekezdeményezését. Tudjuk, hogy ezek a mészárosok támadják elnökünknek a béke megteremtésére irányuló politikáját, de tehetnek bármit, az emberiség elítéli őket, s egy napon a törvényszék előtt felelősségre is vonják őket.
Hering J. – Kuruc.info