Észak-Korea nukleáris ellentámadást szimuláló taktikai hadgyakorlatot tartott "szupernagy" rakétavetők bevetésével - közölte kedden a hivatalos észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA.
A hétfői hadgyakorlatot az ország vezetője, Kim Dzsongun irányította. A gyakorlat célja a nukleáris robbanófejjel ellátott rakéták kilövésére alkalmas "szupernagy" rakétavetők tesztelése volt, amelyek fontos szerepet töltenek be az állam nukleáris haderejének megerősítésében az azonnali ellentámadásra kiterjedő képessége terén - közölte a KCNA, hozzátéve, hogy a gyakorlat egyértelmű figyelmeztetés az országot provokáló ellenségeknek.
Az észak-koreai hadsereg egységei a gyakorlat során a legmagasabb szintű nukleáris veszélyhelyzet esetén életbe lépő készültséget és a válaszcsapások végrehajtását gyakorolták. A rakéták a kijelölt szigeten pontosan értek célba 352 kilométeres távolságból - tette hozzá a KCNA.
A hírügynökség szerint Kim rendkívül elégedett volt a hadgyakorlat eredményével, és szorgalmazta, hogy a sereg tegyen további erőfeszítéseket a háborús elrettentésért, illetve ezért, hogy bármikor, bármilyen hirtelen helyzetben átvehessék az irányítást a háború kezdeményezésében.
Dél-Korea hadserege még hétfőn jelentette, hogy Phenjan több rövidhatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé.
(MTI)