Az elmúlt időszakban Magyarországra is eljutott annak a híre, hogy az osztrák kommunista párt egyes városokban jelentős sikereket ért el. Grazban ők adják a polgármestert, Salzburgban pedig az alpolgármestert, de más helyen is értek el figyelemre méltó eredményeket az önkormányzati választáson. Mi a sikerük titka? Az eszméik? Aligha. Egy témával foglalkoznak, ez pedig a lakhatási válság.
Persze azt is hozzá kell tenni, hogy míg a kommunisták nyíltan és zavartalanul szervezkedhetnek az országban, addig a hazafias szerveződéseket (csakúgy, mint Németországban) ellehetetlenítik, "veszélyes könyvek" birtokolásáért ültetnek le embereket hosszú évekre. A helyzet tehát nem egyszerű, de úgy tűnik, hogy nemzeti csoportok is igyekeztek felkarolni a lakhatási témát. Mert, bár ha az alábbi képet megnézzük, mindenféle előzetes információ alapján azt hihetnénk, hogy ők is kommunisták, ez nem igaz:
Zoom
Nyilván szívesen kiírnák a teljes megnevezést, hogy nemzetiszocializmus, de Ausztriában ezért börtön jár. Másrészt azt se hallgassuk el, hogy az említett csoportosulás - vélhetően - nem csak ezért emelte ki a szocializmust, hanem azért, mert ideológiájuknak ezt a részét kívánják hangsúlyosan képviselni. Honlapjuk címe is beszédes: Sozialismus Jetzt (Szocializmust most!).
- Az egekbe szökő bécsi bérleti díjak és a megfizethető lakhatás hiánya elsősorban a burjánzó ingatlanspekuláció következménye - szögezik le egy akciójukhoz írt cikkben.
- A 2008-as pénzügyi válság után és az alacsony kamatok miatt a pénzügyi cégek, valamint a hazai és külföldi befektetők fedezték fel az ingatlant mint jövedelmező bevételi lehetőséget. Az elmúlt évek emelkedő bérleti díjai valódi őrületet keltettek a „betonarany” iránt, és ezzel egy ördögi kört robbantottak ki. Az egyre növekvő bérleti díjak miatt a föld- és ingatlanárak is mérhetetlenül emelkedni kezdtek. De így növekedni kezdett a bérbeadók száma is, hogy nyereséget tudjanak termelni maguk számára - részletezik.
Mint írják, az 1990-es évek óta a pénzügyi piacra orientált szereplők jelentek meg a lakáspiacon ingatlanalapokkal és nagy tőzsdei lakástársaságokkal, akik minden lehetőséget megragadnak, hogy befektetési ingatlanaikból maximális profitot termeljenek.
- A pénzügyi piacorientált lakástársaságok az 1990-es évek vége óta tartó pénzpiaci liberalizáció eredményei. Szinte minden lakás, amely pénzügyi piacorientált bérbeadók ellenőrzése alatt áll, privatizációból származik. Az olyan botrányok, mint a BUWOG-privatizáció, élénk emlékezetben vannak. De vannak más spekulánsok is. Ideje védekezni, és felhívni a figyelmet a spekuláció jelenségére - összegzik.
Henney Viktor - Kuruc.info