A szlovén külügyminisztérium bekérette a ljubljanai szerb nagykövetség ügyvivőjét, hogy tiltakozzon nála Aleksandar Vucic szerb elnöknek a közelmúltban tett, Szlovéniára vonatkozó sértő kijelentései miatt, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának Koszovóval foglalkozó ülése után mondott - közölte szerdán Tanja Fajon szlovén külügyminiszter.
Vucic kedden szerb újságíróknak úgy nyilatkozott: Szerbia az Egyesült Államok, Svájc és Szlovénia "csapdájába esett" az ENSZ Biztonsági Tanácsában. "Nem tudni, ki a gusztustalanabb, Szlovénia vagy mások" - fogalmazott.
A szerb elnök nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy Vjosa Osmani koszovói elnök több, a koszovói háború idején megerőszakolt koszovói albán nőt is magával vitt a hétfői New Yorki-i ülésre, hogy tanúskodjanak a szerb háborús bűnökről.
Vucic elmondása szerint Osmani azt állította, hogy a nők a hivatalának tagjai, és miután kiderült, hogy nem azok, az ENSZ protokolljának értelmében nem vehettek volna részt az ülésen. Azonban "az egyik szuperhatalom közbelépett", hogy végül mégis ott lehessenek - tette hozzá a szerb államfő a Szerbia elleni "csapdára" utalva.
Az ülésen Osmani felszólította a szerb elnököt, hogy kérjen bocsánatot az egykori szerb rezsim áldozataitól, amelynek - mint mondta - Vucic is részese volt.
Szerbiában az is nagy port kavart, hogy Szlovénia részt vett annak a tervezetnek a kidolgozásában, amelyet a múlt héten nyújtottak be az ENSZ-ben, és amely a srebrenicai népirtás nemzetközi emléknapjának létrehozását szorgalmazza.
A szlovén külügyminiszter Vucic kijelentéseit sértőnek, elfogadhatatlannak és hamisnak minősítette. "Magyarázatot és bocsánatkérést követelünk. Ez nincs összhangban a jószomszédi vagy baráti kapcsolatok szellemével " - mondta Fajon, hozzátéve: nem tudja elképzelni az együttműködést olyasvalakivel, aki ilyen szavakat használ, és egy egész nemzetet sérteget.
"Elvárjuk Szerbiától, hogy az általa is képviselt európai értékek szellemében cselekedjen " - tette hozzá.
A ljubljanai szerb nagykövetséget ügyvivő vezeti. Sajtóértesülések szerint Szlovénia eddig azért nem hagyta jóvá Szerbia ljubljanai nagykövetjelöltjét, Zoran Djordjevicet, mert biztonsági és hírszerzési körökben aggályok merültek fel a személyével kapcsolatban.
(MTI)