Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és anyagi károkat szerdán London belvárosában. Az incidens a brit főváros leglátogatottabb, turistákkal zsúfolt belső negyedében történt.
Zoom
A szerda délutánig elhangzott hatósági beszámolók szerint a Household Cavalry - vagyis a brit hadsereg egyik elitalakulata, a királyi családhoz kötődő rendezvényeken is gyakorta szereplő udvari lovasság - öt lova szabadult el és vágtatott végig a londoni belvároson, levetve lovasaikat.
Az egység a Buckingham-palota - III. Károly király első számú londoni hivatala - közelében, a Belgravia városrészben végzett gyakorlatokat, amikor a lovak valószínűleg egy építkezés zajától megijedve megvadultak.
A hétfős lovas alakulat az uralkodó júniusban esedékes hivatalos születésnapi ceremóniája, a Trooping the Colour rendezvényeinek előzetes próbáira készült.
Az egységből elszabadult öt ló London zsúfolt belvárosi utcáin végigvágtatva embereket sodortak el és járművekben - köztük egy városnéző buszban - okoztak jelentős károkat.
A londoni mentőszolgálat szerda délutáni beszámolója szerint három helyszínről négy sérültet kellett kórházba szállítani; állapotukról egyelőre nem hangzott el hivatalos tájékoztatás.
A sérültek között van az egyik katona, akit lova levetett hátáról.
Az öt lovat délutánig sikerült ismét befogni. Többet közülük járókelők állítottak meg.
Az incidens közben legalább két ló is megsérült. A közösségi médiában megjelent felvételeken látszik, hogy az egyik ló testét vér borította.
A brit hadsereg ismertetése szerint a Household Cavalry különösen nagytermetű, erős lovakból válogatja állományát, mivel az alakulat lovai rendszerint nehéz menetfelszerelésű katonákkal a hátukon vesznek részt hosszú ideig tartó ceremóniákon.
(MTI)