Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma hivatalosan is kezdeményezte csütörtökön, hogy meginduljon marihuána veszélyes kábítószer státuszának megszüntetésére vonatkozó eljárás.
A Merrick Garland igazságügyi miniszter és szövetségi főügyész által jóváhagyott javaslat szövetségi szinten elismeri a kannabisz orvosi célú felhasználását, valamint megállapítja, hogy a használata kevesebb káros hatással jár, mint a legveszélyesebbeknek tartott kábítószereké.
A kábítószerügyi szövetségi hivatal (Drug Enforcement Administration) a kormányzati kezdeményezés nyomán közvitát indít a javaslatról, ami az átminősítési folyamat kezdete.
Amennyiben a marihuána besorolásának módosítása zöld utat kap, akkor a kábítószerek 1-es számú jegyzékéből (Schedule I) átkerül a 3-as számú nyilvántartásba (Schedule III). Az indiai kendert, azaz hasist a jelenlegi besorolása egy szintre helyezi a heroinnal és LSD-vel, míg az új besorolás alapján a ketaminnal és bizonyos anabolikus szteroidokkal kerülne azonos osztályba.
A besorolás megváltozása ugyanakkor nem jelentené automatikusan a kábítószer "rekreációs" célú használatának legalizálását.
Biden 2022-ben kezdeményezte a marihuána használatának liberalizálását, és tavaly kegyelmet adott több ezer embernek, akit hasisbirtoklás miatt ítéltek el szövetségi bíróságokon, és kegyelmi intézkedésekre szólította fel a szövetségi államok kormányzóit is.
A demokrata adminisztráció marihuánát érintő liberalizációs lépéseinek kritikusai szerint ez a kábítószer egyfajta előszobája a keménydrogoknak, ezért veszélyeket hordoz magában a veszélyességi besorolás átminősítése is.
(MTI)