Komoly áradásokat okoznak a heves esőzések a délnyugat-németországi Saar-vidéken. Szombat hajnali híradások szerint az elmúlt 24 órában négyzetméterenként 100 liter csapadék hullott a térségben.
A folyók vízszintje különösen a neunkircheni, a saarpfalzi és a saarbrückeni térségben emelkedik gyorsan, egy átszakadt gát miatt Ottweiler óvárosa teljesen víz alá került.
Az árvízveszély miatt a Trier-Saarburg körzetben elővigyázatosságból 220 embert evakuáltak. Saarbrücken egyes részein áramkimaradások voltak.
A német belügyminisztérium tájékoztatása szerint az esőzésekkel, illetve az áradásokkal összefüggésben nem sérült meg senki.
A német meteorológiai szolgálat szombat estig folytatódó heves esőzésekre figyelmeztet, különösen a Rajnától nyugatra eső területeken. Ezután az eső fokozatosan alábbhagy.
Frissítés: Scholz is a helyszínre látogatott
Szombaton a térségbe látogatott Olaf Scholz német kancellár, és az ország szolidaritásáról biztosította a katasztrófa sújtotta vidék lakosságát. Hangoztatta, hogy a mostani áradásokból is le kell vonni a tanulságokat arra vonatkozóan, milyen elővigyázatossági lépéseket kell tenni a jövőben.
Anke Rehlinger tartományi miniszterelnök anyagi támogatást is kilátásba helyezett azoknak, akiket nehéz helyzetbe hozott a természeti katasztrófa.
A helyi hatóságok beszámolói szerint heves esőzések, áradások sújtották pénteken és szombaton Franciaország, Hollandia és Belgium egyes vidékeit is.
(MTI)