Lezuhant vagy kényszerleszállást hajtott végre az Ebráhím Raíszi iráni elnököt a Kiz Kalaszi duzzasztómű avatásáról hazafelé szállító helikopter, amelynek fedélzetén tartózkodott még Amír-Abdollahján iráni külügyminiszter is. A mentőalakulatok csak lassan és nehezen közelítik meg a helikoptert. Egyelőre nem tudni, hogy mi lett a sorsa a két vezető iráni politikusnak – írja aljazeera.com és az en.mehrnews.com.
A Kelet-Azerbajdzsán iráni tartományban levő Dzsolfa város közelében, közel az azerbajdzsáni határhoz lezuhant, más források szerint kényszerleszállást hajtott végre az Ebráhím Raíszi iráni elnököt és a Hoszejn Amír-Abdollahján külügyminisztert szállító helikopter. Az iráni mentőalakulatok jelenleg is kutatnak a két vezető politikust szállító helikopter után. A lezuhant vagy kényszerleszállást végrehajtó elnöki helikopteren kívül még két helikopter szállította hazafelé a szomszédos Azerbajdzsánban egy vízi erőmű avatásán részt vett iráni politikusokat. A másik két helikopter épségben landolt Teheránban.
Zoom
Ebráhím Raíszi iráni és Ilhám Alijev azerbajdzsáni elnök a Kiz Kalaszi duzzasztógát mai avatásán (fotó: WANA)
Néhány órával a baleset előtt Ebráhím Raíszi iráni elnök Ilhám Alijev azerbajdzsáni elnökkel közösen vett részt az Arasz folyón épített Kiz Kalaszi duzzasztómű, gát avatásán. A most felavatott duzzasztómű a tervek szerint évi két milliárd köbméter vízzel látja majd el Iránt. A közösen épített Kiz Kalaszi gátat Iránban és Azerbajdzsánban egyaránt a két ország közti kapcsolatok és együttműködés elmélyítésének tekintenek.
Az ellenségeink nem nézik jó szemmel Azerbajdzsán és Irán fejlődését, de úgy gondoljuk, hogy az azerbajdzsáni fejlődés egyben a mi fejlődésünket is jelenti, míg a két ország határain fennálló bizonytalanság mindkét ország számára veszteség lehet – jelentette ki Ebráhím Ráíszi iráni elnök a duzzasztógát avatásán.
Zoom
Ebráhím Raíszi és Ilhám Alijev a Kiz Kalaszi duzzasztógát mai avatásán (fotó: MEHR)
A MEHR iráni hírügynökség szerint az elnöki helikopter a rendkívül rossz időjárási körülmények miatt volt kénytelen kényszerleszállást végrehajtani az északnyugat-iráni tartományban. A mentőalakulatok a rossz időjárás és nehéz hegyvidéki terepviszonyok miatt csak nehezen és lassan tudják megközelíteni a lezuhant vagy kényszerleszállást végrehajtó helikoptert.
Zoom
A most felavatott Kiz Kalaszi duzzasztómű (fotó: IRNA)
Frissítés:
Izraelben már türelmetlenül várják az iráni elnök haláláról szóló hírt. A Jediot Aharonot című, vezető izraeli újság szinte örömködve úgy ír Raísziról, a „a teheráni hóhérról”, mint aki tavaly október 7. után találkozott a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetőivel, s egyben felszólított Izrael elpusztítására.
Zoom
Iszmáíl Haníjá, a Hamász Politikai Irodájának vezetője és Ebráhím Raíszi iráni elnök az idén márciusban (fotó: Reuters)
Az aljazeera.net percről percre tudósít az iráni elnök és a külügyminiszter helikopterének keresését végző mentőalakulatok előrehaladásáról, s megjegyzi, hogy legutóbb egy iráni kormánytisztviselő a Reuters Hírügynökség azt mondta: Az elnök és külügyminiszter életveszélyben van a helikopterbaleset következtében. A pánarab hírtelevízió arról is beszámolt, hogy az iráni vezérkari főnök utasította az Iráni Forradalmi Gárdát, a hadsereget és a rendőrséget, hogy vegyék ki részüket az elnöki helikopter felkutatásából.
Zoom
Éli Gelman – már bocsánatot is kért (fotó: Aviv Hofi)
Közben az izraeli Maarív honlapja írja: Éli Gelman (zsidó, nem arab), a Tel-Aviv Egyetem végrehajtó bizottságának elnöke ezt posztolta a Watsappján: Kár, hogy Netanjáhu nem volt az iráni politikusokat szállító helikopter fedélzetén. Éli Gelman azonban nemsokára törölte az ominózus bejegyzést és bocsánatot kért: A bejegyzést egy privát csoportban írtam minden rossz meggondolás és szándék nélkül, hirtelen felindultságomban. Nagyon sajnálom, s megbánást tanúsítok azokért a szavakért, amelyeket egyébként nem közszereplői minőségemben írtam.
2. frissítés:
Mohszen Manszúri, magas beosztású iráni tisztségviselő az IRNA Iráni Hírügynökségnek elmondta: Az Ebráhím Raíszi elnökkel együtt utazók közül kettővel a mentőcsapatoknak sikerült felvenni a kapcsolatot. A mentőcsapatok azonban még mindig nem érték el a lezuhant helikoptert. A helikopter két utasával történt sikeres kapcsolatfelvétel - a hírügynökséget informáló Manszúri szerint - arra enged következtetni, hogy nem történt súlyosabb baleset a lezuhanás következtében.
Zoom
Kutatócsapat a helyszínen (fotó: IRNA)
A másik reménykeltő hír az, hogy a Hírközlési Minisztérium két kilométeres körzetben meg tudta határozni a lezuhant helikopter tartózkodási helyét – mondta az iráni tisztségviselő.
H.J. – Kuruc.info