Három, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat indított el az orosz Brjuro 1440 cég, Oroszországban ezek az orbitális eszközök használnak először 5G-kapcsolatot - közölte az orosz digitalizációs minisztérium hétfőn a Telegram-csatornáján.
"A vállalat újabb három hazai, alacsony pályán keringő kommunikációs műholdat bocsátott fel. Az orosz űripar történetében először használják az 5G NTN szabványt a járművek az előfizetőkkel való kommunikációhoz" - áll a tárca által kiadott tájékoztatásban.
A Rasszvet-2 misszió keretében felbocsátott műholdak kifejlesztése mintegy 14 hónapig tartott. Ez volt Brjuro 1440 második kutatási küldetése, az első, a Rasszvet-1 tavaly júniusban indult, és teljes sikerként ismerték el.
A digitalizációért felelős minisztérium szerint a Rasszvet-2 eszközeinek tesztelése több hónapig eltart. Ennek nyomán szélessávú műholdas szolgáltatás jön létre, amely 2027-től egész Oroszországot képes lesz gyors internettel lefedni.
"A minisztérium számára a gyors és olcsó internet-hozzáférést biztosító saját, alacsony pályán keringő műholdkonstelláció létrehozása az egyik legfontosabb kezdeményezés" - jelentette ki Makszut Sadajev, az orosz digitalizációs tárca vezetője.
(MTI)