Peking által "büntetőként" aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai hadsereg a Tajvani-szoros környékén, válaszul Tajvan néhány napja hivatalba lépett elnöke, Laj Csing-tö beiktatási beszédére, melyben az államfő felszólította Kínát, hagyjon fel a fenyegetőzésekkel.
A kínai hadsereg keleti parancsnokságának közleménye szerint a műveletekben a légierő és a haditengerészet is részt vesz. A tájékoztatásban kiemelték, hogy a hadgyakorlatot "a tajvani szeparatizmus" és "külső beavatkozások" elleni büntetésnek szánják.
A kínai állami média szerint a "Közös Kard-2024A" nevű hadgyakorlaton több tucat, rakétákkal felszerelt harci repülőgépet is bevetnek, és fontos katonai célpontok elleni támadásokat szimulálnak.
A tajvani védelmi minisztérium elítélte a hadgyakorlatot, hozzátéve, hogy mozgósította erőit a sziget körül, és biztosított arról, hogy képes megvédeni területét. Azt vetette továbbá Peking szemére, hogy a művelet "sokat elárul Kína militarista hozzáállásáról".
Hétfői beszédében a tajvani elnök a demokrácia és a szabadság fontosságát hangsúlyozta, s felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel, hozzátéve: Tajvan és Kína "nem egymás alárendeltjei".
Vang Ji kínai külügyminiszter szégyenletesnek nevezte Laj szavait.
(MTI)