A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének előzetes értékeléséből.
A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) nem végleges, májusi értéke 53,3 pont lett, megegyezett az áprilisival, és elmaradt az 53,6 pontos elemzői várakozásoktól.
Eközben a feldolgozóipari BMI az áprilisi 45,7 pontról májusban 15 hónapja legmagasabbra, 47,4 pontra erősödött. Elemzők kevésbé javuló mutatóra, 46,2 pontra számítottak májusra.
A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat összesítő kompozit BMI májusi értéke 12 hónapja legmagasabb, 52,3 pont lett a várt 52 pont helyett az április 51,7 pont után.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedési ütemét számszerűsíti, 50 pont alatti értéke pedig a teljesítménycsökkenés ütemének mértékét.
Májusban az euróövezeti szolgáltatóipar már a negyedik hónapban ért el 50 pont feletti mutatószámot, teljesítménye hat egymást követő gyengülő hónap után már négy hónapja bővül. A feldolgozóipari BMI viszont már 14. hónapja áll az 50 pontos határ alatt.
A májusra vonatkozó végleges feldolgozóipari adatokat június 3-án, a végleges szolgáltatóipari és kompozit adatokat június 5 ismertetik.
(MTI)