Az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport európai parlamenti frakciója csütörtökön, rendkívüli ülés keretében kizárta soraiból az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű német párt valamennyi - kilenc - képviselőjét.
A képviselőcsoport közleménye szerint a döntés azután született, hogy az ID vezető képviselőinek a nap folyamán korábban küldött levelében a pártcsoport elnöke, Marco Zanni az AfD képviselőinek kizárását kezdeményezte azon "incidenssorozatra" tekintettel, amelyben - mint írta - Maximilian Krah EP-képviselő és így a csoport német delegációja érintett. Hangsúlyozta: ezek az incidensek sértik a képviselőcsoport egységét és hírnevét.
Az incidensek indokolják, hogy a pártcsoport azonnali hatállyal szüntesse meg a német delegáció képviselőinek tagságát - írta levelében a pártcsoport vezetője.
Az X közösségi oldalon a pártcsoport azt írta: "az ID képviselőcsoport nem akarja, hogy kapcsolatba hozzák azokkal az incidensekkel, amelyekben Maximilian Krah, az AfD európai választási listájának vezetője szerepel". Az ID európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöksége úgy határozott, hogy az AfD-t azonnali hatállyal kizárja soraiból. Az AfD nem tagja az ID-nak - közölték.
Az AfD közleményében azt írta, hogy tudomásul veszik az ID döntését, de optimisták a közelgő európai parlamenti választást illetően. "Bízunk benne, hogy az új törvényhozási időszakban továbbra is megbízható partnerek állnak majd mellettünk" - tették hozzá.
(MTI nyomán)
Frissítés: Toroczkai: nem baj, sokkal jobb lesz így!
A Mi Hazánk elnöke X-en reagált:
Korábban írtuk: