Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter pénteken megtiltotta a jeruzsálemi spanyol konzulátusnak, hogy szolgáltatásokat nyújtson a ciszjordániai palesztinoknak.
Zoom
Jiszráel Kac (fotó: Andolu / Getty)
A bejelentés válasz a palesztin állam spanyol elismerésére, valamint egy spanyol miniszter kijelentetésére, miszerint "Palesztina szabad lesz a folyótól a tengerig".
"Úgy döntöttem, hogy megszakítom a kapcsolatot az izraeli spanyol nagykövetség és a palesztinok között, és megtiltom a jeruzsálemi spanyol konzulátusnak, hogy szolgáltatásokat nyújtson a ciszjordániai palesztinoknak" - írta Kac az X-en.
 
 
Előzőleg a spanyol munkaügyi és gazdasági miniszter, Yolanda Díaz a "Palesztina szabad lesz a folyótól a tengerig" kifejezést használta. Ez a jelszó a Jordán folyóra és a Földközi-tengerre utal, és sokan antiszemitának tekintik, mert olyan valóságot követel, melyben a jelenleg ebben a térségben elhelyezkedő Izrael nem létezik. Ezért sokak szerint a zsidók elleni etnikai tisztogatásra vagy népirtásra, s Izrael felszámolására szólít fel. Ez a kifejezés szerepel a Hamász hivatalos manifesztumában is.
"Ha ez a tudatlan, gyűlölettel teli személy valóban meg akarja érteni, hogy mit akar a radikális iszlám, akkor ismerje meg a 700 éves iszlám uralmat Andalúziában, a mai Spanyolország területén" - közölte Kac.
Az elmúlt hónapokban, a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i terrortámadása nyomán kitört gázai háború idején zsidó és izraeli csoportok több spanyol parlamenti képviselőt bíráltak Izrael-ellenes vagy antiszemita kijelentéseik miatt.
Sira Rego ifjúsági és gyermekügyi miniszter október 16-án kijelentette, hogy a palesztinoknak "joguk van ellenállni a több évtizedes megszállás után", és "a teljes izraeli diplomáciai küldöttség" kiutasítására szólított fel Spanyolországból.
2023 novemberében Eli Kohen akkori külügyminiszter visszahívta konzultációra Izrael madridi nagykövetét, és bekérették a külügyminisztériumba Spanyolország izraeli nagykövetét, miután Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök kijelentette, hogy "komoly kétségei vannak" a Hamásszal vívott háború jogszerűségéről.
(MTI)