A georgiai (grúz) kormánypárt azzal vádolta meg pénteken az Egyesült Államokat, hogy a "fenyegetés és zsarolás" politikáját folytatja azzal, hogy vízumkorlátozást vezetett be a "külföldi ügynökökről" szóló törvényjavaslatot támogató georgiai parlamenti képviselőkkel szemben, valamint elrendelte a kétoldalú kapcsolatok felülvizsgálatát.
A kormányzó Georgiai Álom - Demokratikus Georgia párt nyilatkozatában "Georgia függetlenségének és szuverenitásának durva korlátozására tett kísérletnek", illetve a két ország partneri kapcsolatára nézve súlyosan sértőnek nevezte Washington lépését.
Mamuka Mdinaradze, a párt parlamenti frakcióvezetője "komikusnak" nevezte az amerikai tilalmat, amely szerinte Georgia függetlenségét veszélyezteti. "Az ország függetlensége nem eladó semmilyen vízumért" - fogalmazott.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be Georgiával szemben, és megkezdi az országaik közötti kétoldalú együttműködés átfogó felülvizsgálatát a törvényjavaslat miatt.
Az intézkedéseket közleményben bejelentő Blinken szerint a tbiliszi vezetés "megfélemlítő kampányt folytat és erőszakot alkalmaz a békés ellenvélemény elfojtására", a vitatott törvény pedig "megfojtja a szólás- és gyülekezési szabadság gyakorlását", akadályozza a független média munkáját. A törvény "ellentétes Georgia régóta kinyilvánított - az alkotmányában is tükröződő - céljával, az euroatlanti integrációval és az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerséggel" - áll a nyilatkozatban.
Szalome Zurabisvili államfő május 18-án vétót emelt a múlt kedden harmadik olvasatban is elfogadott törvényjavaslat ellen, amelynek értelmében azoknak a szervezeteknek, amelyek anyagi forrásaik több mint 20 százalékát külföldről kapják, külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat. A kormány szerint a szabályozásra azért van szükség, hogy megállítsák a "káros külföldi szereplőknek" az ország destabilizálására irányuló törekvéseit.
A kormánypárt azonban elegendő többséggel rendelkezik ahhoz, hogy felülbírálja Zurabisvili vétóját, és ezt a következő napokban várhatóan meg is teszi.
Az ellenzék és a nyugati diplomaták a törvény elfogadásával kapcsolatban korábban arra figyelmeztettek, hogy az hátráltatja a 3,7 millió lakosú kaukázusi köztársaság európai uniós integrációját. A NATO, az Európai Bizottság és az ENSZ is elítélte a törvényt, amely bírálói szerint kísérlet arra, hogy Georgiát Európától Oroszország felé tereljék.
(MTI)