A közép-thaiföldi Lopburi településen a túlszaporodott vad majom populáció gyérítéséről döntöttek a helyi hatóságok a fosztogatások által okozott károk és a helyi lakosokkal, valamint turistákkal egyre súlyosabb konfliktusok miatt.
A majmokat csalival igyekeznek befogni, hogy aztán később - ivartalanítva - máshol engedjék szabadon őket. A terv első lépéseként a hét elején nyitott ketreceket helyeztek ki a majmok kedvenc csemegéivel, rambután gyümölccsel, azzal a céllal, hogy az éhség előbb vagy utóbb felülkerekedik majd az állatok ösztönös óvatosságán.
Péntekre már mintegy harminc makákó "dőlt be a trükknek", és "került rács mögé". Ez azonban még nem igazán jelent nagy csökkenést a városban garázdálkodó, mintegy 2500 példányt számláló populációnak.
A befogási akciót ebben a hónapban még öt napig folytatják.
Pénteken a hatóságok megkezdték a befogott állatok egészségi állapotának a felmérését. Szedálás után megtisztítják és ivartalanítják, valamint a nyilvántartáshoz tetoválással azonosítóval látják el őket. A majmokat a városközponton kívül gyűjtőketrecekben helyezik el, mielőtt egy megfelelő helyen szabadon engednék őket.
(MTI)