Az év eleje óta már 10 ezer, a tavalyi hasonló időszakhoz képest több mint egyharmaddal nagyobb számú illegális bevándorló érkezett a La Manche-csatornán csónakon átkelve Nagy-Britanniába - derül ki a brit kormány legfrissebb adataiból.
A kormány honlapján közzétett adatok szerint az év elejétől május 25-ig a csatornán csónakon átkelve 10 170 menedékkérő érkezett Anglia déli partjaira, 37 százalékkal több a tavalyi azonos időszakban érkezett 7395 személynél. A tavalyi teljes évben mintegy harmadával csökkent az előző évihez képest a veszélyes csatornaátkelést megkockáztató migránsok száma.
Rishi Sunak miniszterelnök szerdán július 4-re tűzte ki a parlamenti választások időpontját. Az illegális migráció kezelése a választások egyik kiemelt témájává vált Nagy-Britanniában. Sunak a héten azt is bejelentette, hogy a választásokig nem toloncolják ki Ruandába az illegálisan Nagy-Britanniába érkező menedékkérőket. A ruandai kitoloncolás terve már több mint két éve van napirenden, de jogi akadályok miatt eddig semmi nem történt az ügyben.
Stephen Kinnock, a Munkáspárt árnyékkormányának bevándorlási minisztere szerint Sunak kormánya nem tett eleget a probléma kezelése érdekében. "Mivel a kormány minden erőfeszítése most is arra összpontosul, hogy néhány száz embert Ruandába repítsenek, szem elől tévesztették azt a több ezer személyt, akik minden hónapban átkelnek a csatornán" - mondta Kinnock egy nyilatkozatában.
A Munkáspárt választási ígéretében szerepel egy, a rendőrség, a belföldi hírszerzés és az ügyészség munkatársait tömörítő határbiztonsági parancsnokság felállítása, amelynek feladata az embercsempészet megállítása lenne nemzetközi ügynökségekkel folytatott együttműködés keretében.
(MTI)