Tízezrek tüntettek vasárnap Jerevánban Nikol Pasinján lemondását követelve, mert az örmény kormányfő jóváhagyta több határfalu átadását Azerbajdzsánnak.
Április 20-a óta folyamatosak Örményországban a tüntetések, amelyek élén az Azerbajdzsánnal való kiegyezést ellenző Tavus (A haza nevében) mozgalom vezetője, Bagrat Galsztanján érsek áll, aki annak az egyházmegyének a vezetője, amelyben Azerbajdzsánnak átadandó falvak találhatók. Bár a mozgalom eredetileg a falvak visszaadása ellen szerveződött, időközben már több olyan témát is felkarolt, amelyek Pasinján és kabinetje ellen irányulnak.
A mozgalom vezetése a vasárnapi tüntetésen bejelentette, hogy támogatják Galsztanján törekvését a miniszterelnöki tisztség megszerzésére.
"Nikol Pasinján, találkoznunk kell. Van mit megvitatnunk. Békésen mondjon le, mindenféle felbolydulás nélkül" - hangsúlyozta Galsztanján.
A tüntetés jelenleg Pasinján rezidenciája előtt zajlik. A rendőrség időközben elkerítette a parlament alig egy kilométerre található épületét. Taron Csahoján, a miniszterelnök kabinetfőnökének helyettese szerint Pasinján jelenleg nincs a rezidenciáján, az ország áradások sújtotta északi részére utazott.
(MTI)