Egy pilóta súlyosan megsérült az Egyesült Államokban, amikor lezuhant egy F–35-ös vadászgép kedd délután az új-mexikói Albuquerque International Sunport közelében – írja a CBS News nyomán az Index.
A védelmi minisztérium két tisztviselője arról számolt be, hogy a repülőgép a Lockheed Martin által szállított F–35-ös vadászgép fejlesztési modellje volt, amely Albuquerque-ből szállt fel, és a dél-kaliforniai Edwards légibázisra tartott.
A baleset részleteiről egyelőre keveset tudni. Úgy néz ki, a pilóta utántöltés céljából helyi idő szerint délután 1 órakor landolt Kirtlandben, és éppen az Edwards légibázis felé szállt fel, amikor a baleset történt.
A repülőgép a Sunport déli oldalán lévő repülőtér közelében zuhant le. A légikikötő tájékoztatása szerint a pilóta és a gép egyetlen utasa a balesetet követően eszméleténél volt, és a közeli kórházba szállították őket. Jason Fejer hadnagy arról számolt be, hogy a pilóta, bár ki tudott szállni a gépből, súlyos sérülésekkel került kórházba. A legfrissebb információk szerint a pilótát az Új-Mexikói Egyetemi Kórházban kezelik, állapota stabil. A helyszínen két civilt is megvizsgáltak, de őket nem kellett kórházba szállítani.
A helyi KOB 4 tévécsatorna légi felvételein a helyi tűzoltók is láthatók voltak, amint a roncsokat oltották. A hatóságok tájékoztatása szerint a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet.
Az ötödik generációs F–35 lopakodó vadászbombázó a világ egyik legmodernebb katonai gépének számít – bár a drágasága okozott némi fejtörést az amerikaiaknak. Korábbi becslések szerint a gép összes változata több mint 100 millió dollárba kerül (a legdrágább F–35B-t 135,8 millió dollárra becsülték).