Moldovába, rövid európai körútja első állomására érkezett szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter, látogatásának célja Ukrajna nyugati támogatásának erősítése a NATO-szövetségesek és a szomszédos országok körében.
Chisinauban Blinken találkozik a 2,5 millió lakosú volt szovjet köztársaság Európa-barát elnökével, Maia Sanduval és más magas rangú vezetőkkel.
Jim O'Brien európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes pénteken újságíróknak kijelentette, hogy az Egyesült Államok várhatóan "jelentős segélycsomagot" jelent be a moldovai energiagazdaság függetlenségének támogatására, de részleteket nem árult el.
Maia Sandu elnöksége alatt Moldova határozottan elítélte az Ukrajna elleni orosz inváziót, és célul tűzte ki az európai uniós csatlakozást, amelyről október 20-án tartanak népszavazást. Jelentősen csökkentette az orosz földgáztól való függőséget, és bővítette az elektromos áram beszerzési forrásait.
O'Brien közölte azt is, hogy Washington nem lát közvetlen katonai fenyegetést a Dnyeszter melléki szakadár terület részéről, ahol Oroszország az 1990-es évek elejétől békefenntartókat állomásoztat.
"Nem bocsátom előre, hogy meghívják Ukrajnát, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, de úgy gondoljuk, hogy lényeges tanújelét adjuk az Ukrajna iránti támogatásnak, amely a háborúja megnyeréséért küzd" - szögezte le O'Brien.
Chisinau után Antony Blinken Prágába utazik, ahol részt vesz a NATO-külügyminiszterek nem hivatalos tanácskozásán. A találkozó fő célja az észak-atlanti szövetség washingtoni júliusi csúcstalálkozójának az előkészítése, amelyen megemlékeznek a szövetség megalakításának 75. évfordulójáról.
Frissítés: 135 millió dolláros segély az "értékes partnernek"
A térségbeli orosz befolyás fokozódásától tartó Washington támogatásáról biztosította szerdán Chisinauban Moldovát az amerikai külügyminiszter, és 135 millió dolláros segélyt ígért a volt szovjet köztársaságnak az energiabiztonsághoz és az orosz dezinformáció elleni harchoz.
Rövid európai látogatásának első állomásán Antony Blinken a támogatást Maia Sandu moldovai elnökkel közöse sajtótájékoztatóján jelentette be.
Az amerikai külügyminiszter hozzátette, hogy a Biden-kormányzat együttműködik a kongresszussal, hogy a jövőben további 50 millió dolláros segélyt nyújtson Moldovának.
Az ukrajnai háború kezdete óta az Egyesült Államok 774 millió dolláros pénzügyi támogatást nyújtott Moldovának, ebből 300 millió dollárt az energiabiztonság megteremtésére.
"Önök értékes partnerünk a térségben" - jelentette ki Blinken, aki üdvözölte az országát határozottan az Európai Unió irányába fordító Maia Sandu "nehéz körülmények közepette" végzett munkáját. Az amerikai külügyminiszter támogatást ígért a "képlékeny demokráciának" az orosz destabilizációs kísérletekkel szemben.
A sajtótájékoztatón Maia Sandu kijelentette: Antony Blinken látogatása "Moldova támogatásának határozott tanúbizonysága". Az elnök köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és más partnerneknek az energiabiztonsághoz, az agrárszektor korszerűsítéséhez és az export elősegítéséhez nyújtott támogatásért.
Ukrajna szövetségesei alkalmazkodnak, és fegyverszállításaikat Kijev sikereinek garantálásához igazítják - ígérte a sajtótájékoztatón Blinken. "Ahogyan a feltételek változtak, ahogyan megváltozott a harctér, ahogyan Oroszország megváltoztatta az agressziója folytatását, mi is úgy alkalmazkodtunk, és meggyőződésem, hogy a jövőben is ezt tesszük" - mondta az Ukrajnával szomszédos Moldovában Blinken.
Az amerikai külügyminiszter azt állította, hogy az Egyesült Államok nem bátorítja Ukrajnát, hogy támadjon orosz területekre.
"Nem támogatunk és nem segítünk Ukrajnán kívüli támadásokat. Ukrajnának azonban saját magának kell eldöntenie, hogyan védje meg magát a legjobb és a leghatékonyabb módon" - mondta.
Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Izraelnek minél előbb béketervre van szüksége a háború utánra, és figyelmeztetett, hogy ennek hiányában elszabadulhat az anarchia, a káosz, és az így létrejövő légüres térben ismét a Hamász, sőt ennél is rosszabb eseten a dzsihadisták kerülhetnek hatalomba a palesztin területen. Blinken felszólította Izraelt, folytassanak vizsgálatot a legkevesebb negyvenöt halálos áldozatot követelő vasárnapi rafahi támadás ügyében. Blinken közölte: nem tudja ellenőrizni, hogy Izrael használt-e az Egyesült Államok által szállított fegyvereket a rafahi támadáshoz. Mint mondta, a vizsgálatnak kell kiderítenie, milyen fegyvereket, és hogyan használtak a támadáshoz.
(MTI nyomán)