Több német autógyártó bírálta az Európai Bizottságnak azt a szerdán közölt tervét, hogy ideiglenes kiegyenlítő vámokat vezetnének be a kínai elektromos járművekre.
A tervet rossz iránynak és az európai vállalatokra nézve ártalmasnak nevezte Oliver Zipse, a BMW német autógyártó vezérigazgatója. "A protekcionizmus azzal a veszéllyel jár, hogy elindíthat egy spirált: egyik vám követi a másikat, és a felek végül teljesen elszigetelődnek, ahelyett, hogy együttműködnének. A BMW azon a véleményen van, hogy a protekcionista intézkedések nem járulnak hozzá a vállalatok sikeres versenyéhez a nemzetközi piacon" - közölte a BMW vezetője.
A Volkswagen közleményében rámutatott: "a vállalat elutasítja a kiegyenlítő vámokat, mert általában nem alkalmasak arra, hogy hosszú távon erősítsék az európai autóipar versenyképességét. Az Európai Bizottság bejelentésének időzítése is kifejezetten káros abból a szempontból, hogy jelenleg épp alacsony az elektromos járművek kereslete Németországban és Európában. Egy ilyen döntés negatív hatásai felülmúlnák a lehetséges előnyöket" - tették hozzá.
Ola Kaellenius, a Mercedes Benz vezérigazgatója leszögezte: Németországnak - exportőr országként - nincs szüksége olyan intézkedésekre, amelyek még inkább korlátozzák a kereskedelmet. Éppen azon kellene dolgoznunk, hogy leépítsük a kereskedelmi korlátokat a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szellemiségével összhangban.
A Stellantis autóipari konszern reagálásában azt emelte ki, hogy a cég a szabad és tisztességes versenyben hisz, és nem támogat olyan intézkedéseket, amelyek hozzájárulhatnak a világpiac darabokra szakadásához.
(MTI)