Németország 92 millió euró értékben exportált bort az idei első negyedévben, ami 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés különösen a kínai keresletbővülésnek köszönhető - közölte a német borintézet (DWI).
Az intézet számításai szerint a negyedévben 283 ezer hektoliter német bor kerül külföldi piacra, ami szintén 9 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévi mennyiséget.
Kínában 10 ezer hektoliter német bort adtak el 5,4 millió euróért a március végéig tartó idei első három hónapban, a mennyiség 49 százalékkal nőtt, az eladásból származó bevétel pedig 47 százalékkal emelkedett.
Kétszámjegyű növekedést mértek mindkét mutató alapján Dánia, Japán, Hollandia és Lengyelország esetében.
A DWI honlapján az szerepel, hogy a 2023 áprilisától 2024 márciusáig tartó tizenkét hónapban 1,17 millió hektoliter német bort exportáltak, 392 millió euró értékben, a mennyiség az egy évvel korábbihoz képest nem változott, a bevétel 4,1 százalékkal emelkedett. A termelők átlagosan 3,35 eurót kaptak egy liter borért külföldön a vizsgált 12 hónapban, ami 13 centtel magasabb az egy évvel korábbinál.
(MTI)