A jemeni húszi lázadók eltaláltak rakétával egy görög tulajdonban lévő teherhajót a Vörös-tengeren, ami miatt a legénység veszélybe került, de később kimentették őket, és a Tutor nevű szénszállító most elhagyatottan sodródik a jemeni Hodeidától délnyugatra - közölte pénteken a brit Királyi Haditengerészet irányítása alatt álló UKMTO tengerbiztonsági hivatal.
A szerdai támadás hatására a libériai zászló alatt közlekedő hajó súlyosan megrongálódott, irányíthatatlanná vált és léket kapott, egy tengerész pedig eltűnt, valószínűleg a gépházban rekedt a Fülöp-szigeteki kormány tájékoztatása szerint. A hajónak eredetileg 22 fős személyzete volt, zömmel Fülöp-szigetekiek. Ifjabb Ferdinand R. Marcos Fülöp-szigeteki elnök közölte, hogy az ország együttműködik az UKMTO-val, és az Dzsibutiba fogja szállítani a tengerészeket, mielőtt hazajutnának.
Az Irán által támogatott húszik jelentkeztek a támadás elkövetőiként, sőt, közölték, hogy az ukrán tulajdonban lévő, palaui zászló alatt közlekedő, Verbena nevű teherhajót is ők támadták meg csütörtökön az Ádeni-öbölben. Ebben a támadásban szintén megrongálódott a hajó, tűz ütött ki rajta, és egy tengerész súlyosan megsebesült. A tüzet pénteken este még nem sikerült eloltani. A Verbena Malajziából tartott Olaszországba.
(MTI)