Ausztria új törvénye szerint a gyorshajtók autóit elkobozhatják és eladhatják, ha 60 km/h-val túllépik a sebességhatárt. Az intézkedés célja a halálos balesetek csökkentése, melyek száma az elmúlt években emelkedett - írja a Bloomberg nyomán a Portfólió.
Zoom
Fotó: Angelika Warmuth / dpa / Getty Images
Ausztria radikális lépést tett nemrégiben a vakmerő vezetés visszaszorítása érdekében: aki 60 kilométer per órával vagy annál nagyobb mértékben túllépi a megengedett sebességhatárt, annak a hatóságok elkobozhatják és eladhatják a járművét.
Az osztrák kormány döntése mögött az áll, hogy az elmúlt négy évben emelkedett a halálos közúti balesetek száma, 2023-ban már 402 áldozatot követelve.
A szomszédos Svájc példája inspirálta az osztrákokat, ahol már több mint egy évtizede alkalmazzák az extrém gyorshajtók autóinak elkobzását. Finnország például jövedelemmel arányos bírságokat szab ki.
Az új törvény szerint városon belül akkor kobozzák el a járművet, ha valaki 60 km/h-val túllépi a megengedett sebességet. Városon kívül ez a határ 70 km/h.
Első alkalommal két hétre kobozzák el az autót, de visszaesők esetében véglegesen elkobozhatják és eladhatják azt.
Az autópályán általában 130 km/h a megengedett sebesség, így itt első alkalommal 220 km/h-s sebességnél kobozzák el a járművet. A rendőrségnek bizonyítania kell, hogy a sofőr gondatlanul gyorshajtott. Ha ez sikerül, megkezdődik az elkobzási eljárás.
Ez egy különösen bonyolult kérdés. Ha valaki más tulajdonában lévő autóval követi el a szabálysértést - például barát vagy családtag járművével -, akkor is elveszítheti vezetési jogát arra az autóra vonatkozóan.
Vera Hofbauer, Ausztria közlekedési főigazgatója szerint kezdetben volt némi ellenállás az autósklubok részéről, de mára ez nagyrészt megszűnt.
Bár még nincsenek konkrét adatok arról, hogy mennyire csökkentette a balesetek számát az új törvény bevezetése óta, március óta mintegy 40 járművet foglaltak le, és legalább egyet elkoboztak.