Törvényben rendelték el a Tízparancsolat kifüggesztését az oktatási intézmények tantermeiben az Egyesült Államok Louisiana szövetségi államában - az intézkedésről szóló jogszabályt az állam kormányzója iktatta törvénybe aláírásával.
A republikánus Jeff Landry indoklása szerint, "aki tiszteletben akarja tartani a jog uralmát, azaz jogállamiságot, annak az első törvényalkotótól kell kiindulnia, aki Mózes volt". A jogszabály szövege szerint a dokumentumot jól látható helyen, és olvasható méretű betűkkel szedve kell kifüggeszteni az osztálytermekben a közoktatás mind a 12 évfolyamán, valamint az állami finanszírozású egyetemeken.
Az intézkedés ellenzői kilátásba helyezték, hogy bíróságon kérdőjelezik meg annak alkotmányosságát, míg támogatói arra hívták fel a figyelmet, hogy a Tízparancsolat nem pusztán egy vallási irat, hanem történelmi jelentőséggel bír.
Liz Murrill, Louisiana állam igazságügyekét felelős vezetője, és főügyésze csütörtökön Washingtonban egy részben oktatással foglalkozó konferencián az MTI-nek adott interjúban a jogszabály egyik alapvető célkitűzésének nevezte, hogy a gyerekeket visszavezessék az Egyesült Államok létét megalapozó hagyományokhoz. A politikus rámutatott, hogy a törvénybe iktatás hosszú politikai harc lezárása, ugyanis az intézkedést a korábbi kormányzó megvétózta.
Ezzel Louisiana állam az Egyesült Államok első szövetségi állama, ahol a Tízparancsolat kötelezően az osztálytermek berendezésének részévé vált. Hasonló kezdeményezések vannak Texas, Oklahoma és Utah államokban.
(MTI)