Egy fiatal férfi életét vesztette, országszerte pedig több mint kétszáz megsebesült az új adók bevezetéséről szóló kormányzati tervek ellen csütörtökön tartott országos szintű tiltakozások során - jelentette a helyi rendőrségi felügyeleti szerv és jogvédő csoportok szövetsége pénteken.
A kenyai kormány 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezi emelni az adóbevételeket az országban.
A fővárosi rendőrség könnygázt és vízágyúkat is bevetett a tüntetők ellen - közölte a kenyai orvosi szövetség mellett még öt jogvédő csoport közös nyilatkozatban, helyi idő szerint csütörtök este.
Az elhunyt férfit családja ügyvédje szerint rendőrök combon lőtték, és a 20 perc alatt, míg orvosi segítségre vártak, elvérzett.
A jogvédő csoportok szerint a helyszínen maradt töltényhüvelyek arra utalnak, hogy a hatóságok éleslőszert használtak a tüntetők ellen. Hozzátették: a hatóságok országszerte száz embert tartóztattak le.
"Elismerésünket fejezzük ki a többezer tiltakozó felé, akik közül sokan fiatalok, amiért a rendőri provokáció ellenére is békésen tüntettek, illendőséget és fegyelmezettséget tanúsítottak" - fogalmaztak a jogvédő csoportok.
A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány teljes egészében vonja vissza az adók emeléséről szóló tervét, mivel az szerintük megbénítaná a gazdaságot, továbbá növelné a kenyaiak terheit, akiknek már most is küzdeniük kell a napi megélhetésért.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint ugyanakkor szükséges, hogy a kenyai kormány növelje bevételeit a költségvetési hiány és államkölcsönök fedezésére. Korábban a héten a kenyai kormány enyhített álláspontján, William Ruto elnök pedig jóváhagyta néhány - köztük a gépjárműtulajdonlásra, kenyérre, étolajra, valamint pénzügyi átutalásokra vonatkozó - adó eltörlését.
A tüntetések ellenére csütörtökön második olvasatban is elfogadták a törvényjavaslatot a parlamentben.
(MTI)