Az Örmény Köztársaság is csatlakozott ahhoz a három nyugat-európai, illetve egy balkáni országhoz, amelyek a közelmúltban elismerték Palesztina Államát. Az örmény elismerés közvetlen kiváltója a Gázai övezetben véghezvitt izraeli népirtás, illetve Azerbajdzsánnak korábban, az elmúlt években leszállított nagy mennyiségi izraeli hadifelszerelés. Az Örmény Külügyminisztérium ma reggeli közleményében az is áll, hogy Jereván a kétállami elrendezést javasolja a palesztin válság békés és átfogó megoldására – írja a Wafa Palesztin Hírügynökség és a Maarív izraeli újság.
Zoom
Örmény és palesztin zászló (fotó: Wafa)
A Gázai övezetbeli izraeli népirtás egyik hozadékaként a közelmúltban a nyugat-európai Írország, Norvégia és Spanyolország, illetve a balkáni Szlovénia elismerte a létrehozandó Palesztina Államot. A három említett nyugat-európai ország közül kettő, Írország és Spanyolország az Európai Unió tagállama, amiképpen az a Palesztinát szintén a közelmúltban elismerő Szlovénia is. Jerevánból ma reggel érkezett a hír, hogy a földrajzilag jórészt Ázsiához tartozó, ám kulturálisan, történelmileg és főleg Európa első keresztény államaként mindenképpen az öreg kontinenshez sorolandó Örmény Köztársaság is elismerte Palesztina Államát.
Zoom
Palesztin és örmény zászlók (fotó: Wafa)
A jereváni elismerés egyben azt is jelenti, hogy az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének összesen 193 tagállama közül eddig 149 elismerte a palesztin államiságot. Az Örmény Külügyminisztérium ma reggel kiadott közleményében kiemelte: a Gázai övezetben uralkodó katasztrofális humanitárius helyzet és a tovább folyó háború nemzetközi megoldást igényel. Jereván a palesztin válság békés és átfogó, a kétállami elrendezésen alapuló megoldását javasolja – áll az Örmény Külügyminisztérium közleményében.
Zoom
Az izraeli Rafael Hadiipari Vállalat Spike, járműről indított páncéltörő rakétája (fotó: Rafael)
Izrael és Örményország kapcsolatait a Szovjetunió felbomlása utáni években beárnyékolta az a tény, hogy az Amerikai Egyesült Államok zsidósága és Izrael befolyását latba vetve minden lehetséges módon igyekezett meggátolni, hogy a világ országai és az Egyesült Nemzetek Szervezete elismerje népirtásnak az Oszmán Birodalom által az örmény népesség soraiban 1915 és 1923 között véghezvitt genocídiumot. Az ok a második világháborús zsidó holokauszt volt, amelyhez hasonló tragédia megtörténtét még említeni sem lehet… Megemlítjük, hogy Amerikában Joe Biden elnök 2021-ben népirtásnak ismerte el az örmény genocídiumot. Eddig a világ 34 országa ismerte el hivatalosan is az örmény népirtás tényét, de Magyarország nincs köztük.
Zoom
Azeri szállító repülőgép az izraeli Uvda repülőterén 2023-ban (fotó: en.armradio.am)
Jerevánnak további jó oka is van arra, hogy elismerje a leendő palesztin államot: Azerbajdzsán 2023. szeptember 19-én újabb, ezúttal egy napig tartó hadműveletet indított a 99 százalékban örmények lakta Hegyi-Karabah ellen. Az azeri hadművelet előtti hetekben, hónapokban az azeri Silk Way Airlines – (Selyemút Légiforgalmi Társaság) izraeli hadifelszereléssel megrakott szállító repülőgépei összesen 92 alkalommal szálltak föl a Negev-sivatag déli részén levő Uvda (vagy más kiejtéssel: Ovda - עובדה - H. J.) repülőtérről és landoltak egy Hegyi-Karabah melletti azeri katonai reptéren. Így aztán nem csoda, hogy a jól felszerelt azeri hadsereg könnyedén elfoglalta Hegyi-Karabahot.
Zoom
Örmények menekülnek az Azerbajdzsán elfoglalta Nagorno-Karabahból (fotó: AFP)
Az azeri hadseregnek szánt fegyverküldemény a többi között tartalmazott lőszert, robbanóanyagot, az izraeli Rafael Hadiipari Vállalat gyártotta Spike (tüske) nagy hatótávolságú, irányított páncéltörő rakétákat (ATGM), rakétahordozó tengeri járőrhajókat (OPV) és a szintén izraeli fejlesztésű és gyártású LORA nevű kis hatótávolságú, taktikai ballisztikus rakétákat. Azerbajdzsán hálaképpen azóta engedélyezi az izraeli katonai hírszerzésnek (AMAN) és a hadsereg felderítő egységeinek, hogy területén, az iráni határ közelében tartózkodjanak.
Hering J. – Kuruc.info