A dél-koreai kormány kedden azonnali biztonsági vizsgálatot rendelt el a magas kockázatú gyárakban országszerte azt követően, hogy egy akkumulátorgyárban pusztító tűzvész halálos áldozatokat követelt.
"Felkérem a nemzeti tűzoltósági ügynökséget, a munkaügyi és foglalkoztatási, valamint az iparügyi minisztériumot, hogy végezzenek sürgős biztonsági vizsgálatokat, és tegyenek azonnali lépéseket azokon a helyeken, ahol fölmerülhet a baleset veszélye" - jelentette ki Han Dokszu dél-koreai miniszterelnök.
A hétfői tűzben 23-an életüket vesztették, további nyolc ember megsérült, ketten súlyosan - jelentették a helyi hatóságok.
A lítium-ion akkumulátorokat gyártó Aricell hvaszongi gyárában helyi idő szerint hétfő délelőtt 10 óra 30 perc körül csaptak föl a lángok.  Összesen 102 személy tartózkodott a gyárban a tűz kezdetekor. A tűzoltóság szerint az áldozatok közül egy laoszi és 17 kínai vendégmunkás, öten pedig koreai állampolgárok.
Nagyjából száz ember és két mentőkutya vett részt a mentési munkálatokban.
A rendőrség kifejtette, hogy a halálos áldozatok közül néhányan olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy azonosításuk csak DNS-vizsgálattal lehetséges.
A hatóságok kiemelték, hogy a lítium akkumulátorok miatt hagyományos módszerekkel nehézséget okozott a tűz eloltása.
A tűz oka továbbra is ismeretlen.
A hatóságok szerint az akkumulátorok - amelyekből legalább 35 ezer volt a gyárban - a tűz hatására sorozatban fölrobbantak, továbbterjesztve a lángokat, illetve akadályozva a tűzoltókat a bennrekedt emberek kimentésében.
A gyár környékét ellepték a robbanásokból származó törmelékek, a háromemeletes vasbeton épület felsőbb szintjei pedig súlyosan megrongálódtak.
(MTI)