Közzétette az idei népesedési előrejelzéseit az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya, amelyben Ukrajna számára katasztrófával felérő forgatókönyvet vázoltak fel – számolt be az Ukrajinszka Pravda nyomán a Portfólió.
Zoom
Illusztráció: Depositphotos
Az ENSZ felvázolta a lehetséges forgatókönyvet, hogy miképpen alakul majd Ukrajna lakossága egészen 2100-ig. A század végére a nemzetközi szervezet szerint mindössze 15,3 millió fő fog lakni az országban, ami hatalmas visszaesést jelent, főleg ahhoz képest, hogy 1991-ben körülbelül 52 millióan éltek Ukrajnában.
Olekszandr Hladun, a kijevi Demográfiai és Társadalomtudományi Intézet igazgatóhelyettese megjegyezte a nyilvánosságra hozott számokkal kapcsolatban, hogy az ENSZ kifejezetten pesszimista a kelet-európai ország jövőjével kapcsolatban.
– Számomra ez az egyik legborúsabb jóslat az államunk számára. Valószínűleg a háborút, valamint a népesedéspolitikai intézkedések hiányát szem előtt tartva készült. Ugyanakkor nem tanácsolnám, hogy az ENSZ demográfiai becslését úgy értelmezzük, mint az egyetlen igaz ítéletet Ukrajna számára – mondta Hladun.
Az ENSZ szerint 2024 elején Ukrajna teljes lakosság 37 millió 441 ezer fő volt. A közölt szám azonban felvet kérdéseket, mivel nem világos, hogy pontosan milyen területekkel számol az ország esetében.
A jelentős elfoglalt területek és a menekültek hatalmas száma miatt egyes demográfiai elemzések szerint valójában már 30 milliós sincs az ország.
Az ENSZ előrejelzése úgy látja, hogy a következő két évben rengetegen térnek vissza külföldről hazájukba, azért 2026-ban közel 40 millióra emelkedhet a lakosság. Ezt követően viszont újra lejtmenetre kerül az ukrán demográfia, a születések száma alacsony marad, míg a halálozásoké magas. A folyamatos elvándorlásnak és a természetes népességcsökkenésnek köszönhetően csökken az ENSZ forgatókönyve szerint a lakosság mindössze alig több mint 15 millióra.
A háború kimenetele azonban nagyban befolyásolhatja az ország demográfiai jövőjét is, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és mekkora megtartott területtel ér véget az oroszokkal vívott háború, ahogy az összecsapások katonai és polgári áldozatainak száma sem mellékes. Ezek olyan tényezők, amelyek jelentősen befolyásolhatják a lakosság létszámát a jövőben.
Hladun egyébként úgy nyilatkozott, hogy a legrosszabb forgatókönyve is legalább 25 milliós lakosságot jelez előre 2100-ra Ukrajnába.
Ugyanez a jelentés Oroszországban körülbelül 126 milliós lakosságot jósolt 2100-ra, tehát a mostani 145 millió fős népesség feltételezhetően ott is jelentősen csökkenni fog.