Vezetőjének kinevezésével hivatalosan is megalakult az új brit határbiztonsági parancsnokság. Yvette Cooper belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy a széles jogkörű határőrizeti szervezetet Martin Hewitt, a rendőrfőnökök országos tanácsának volt elnöke irányítja.
A testület létrehozása - a Nagy-Britanniába illegálisan, embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérők ruandai áttelepítési programjának törlésével együtt - a júliusi parlamenti választások után kormányra került Munkáspárt választási programjának egyik sarkalatos célkitűzése volt.
Sir Keir Starmer brit miniszterelnök, a Munkáspárt vezetője már a választások előtt bejelentette, hogy nem kívánja végrehajtani az előző, konzervatív párti brit kormány által kezdeményezett ruandai áttelepítési programot.
A konzervatív kormány 2022 tavaszán kötött államközi szerződést Ruandával arról, hogy a brit határokat illegálisan átlépő, embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérőket a közép-afrikai ország befogadja. A jogi és parlamenti csatározások miatt azonban az áttelepítési program a konzervatív kormány távozásáig nem indult el.
A Munkáspárt már a választások előtt ismertetett cselekvési programjában is közölte, hogy kormányra kerülése esetén a ruandai áttelepítési programra szánt pénzt új, terrorellenes módszerekkel dolgozó határbiztonsági parancsnokság létrehozására fordítja.
A brit belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint az új testület munkájához a már készülő határbiztonsági, menedékjogi és bevándorlási törvény ad jogszabályi hátteret. A tárca szerint a törvény ugyanolyan beható intézkedési, vizsgálati és büntetőjogi hatásköröket biztosít majd az embercsempészek és általánosságban a szervezett bevándorlási bűnözés ellen, mint amilyenekre a terrorizmusellenes törvény ad felhatalmazást a hatóságoknak a terrorszervezetek elleni fellépéshez.
Az új parancsnokság több száz magasan képzett szakértőt foglalkoztat a brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA), a határrendészet, az angol-walesi főügyészség és a belső elhárítás (MI5) állományából.
A parancsnokság számos tagja az Europollal és európai rendőrségekkel együttműködve dolgozik az embercsempész bűnszervezetek tevékenységének felszámolása érdekében.
A londoni belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint ennek máris megvannak az első eredményei: a bolgár hatóságokkal együttműködve sikerült lefoglalni negyven csónakot a hozzájuk tartozó csónakmotorokkal együtt, még mielőtt a vízijárművek eljutottak volna az illegális átkeléseket szervező embercsempészekhez.
(MTI)