Tüntetők ezrei vonultak Bécs utcáira csütörtök este, hogy tiltakozzanak a múlt heti parlamenti választáson győztes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) esetleges kormányra kerülése ellen.
A dpa hírügynökség pénteki közlése szerint a szervezők mintegy 25 ezerre becsülték a belvároson átvonuló, a parlament előtt véget érő tüntetésen részt vevők számát, míg a rendőrség nem közölt adatokat.
Az FPÖ a szavazatok mintegy 29 százalékát szerezte meg a választáson, és koalíciós partnerre lesz szüksége ahhoz, hogy a parlamenti mandátumok többségének birtokában kormányozhasson. A parlamentbe bejutó pártok azonban mind ez idáig elzárkóztak attól, hogy koalícióra lépjenek az FPÖ-vel.
Karl Nehammer osztrák kancellár kedden arra kérte Alexander van der Bellen szövetségi elnököt, hogy kínálja fel a pártnak a kormányalakítás lehetőségét. A Nehammer vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) ugyanakkor jelezte, hogy csak abban az esetben hajlandó kormánykoalíciót alakítani az FPÖ-vel, ha a párt jelenlegi vezetője, Herbert Kickl nem kap tisztséget a kabinetben.
Van der Bellen pénteken folytat megbeszéléseket a parlamenti pártok vezetőivel.
Az ÖVP 26,5 százalékkal a második helyen végzett a választáson. A harmadik helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) szövetkezve azonban csupán egyetlen mandátumnyi többségük lenne a parlamentben, ezért elemzők szerint stabilabb lenne a parlamenti többség, ha a liberális NEOS-szal is kiegészülne a koalíció.
(MTI nyomán)