Berlinben az izraeli zászló színeiben világították ki hétfőn este a Brandenburgi Kaput, Párizsban pedig lekapcsolják az Eiffel-torony megvilágítását 23.45-től a Hamász tavaly október 7-i támadásának az évfordulóján.
"Berlin jelzést küld a világnak, hogy Izrael oldalán áll, hogy az elhurcoltak családtagjaival reménykedünk, hogy az emberiesség és az együttérzés mindig erősebb lesz a gyűlöletnél" - jelentette ki Kai Wegner, a német főváros polgármestere. "Berlin a szabadság városa" - tette hozzá.
A német főváros egyik fő látványossága nemcsak az izraeli zászló színeiben pompázott, de a következő feliratot is kivetítették rá: "Hozzátok haza őket most". Utóbbi a 2023. október 7-én elhurcolt, és még mindig fogságban lévő izraeli túszok kiszabadítására vonatkozó követelések jelmondatává vált.
Egy évvel korábban, a támadás napján, szintén az izraeli zászló színeiben világították ki a Brandenburgi Kaput.
A párizsi polgármester hivatala hétfőn este közölte, hogy lekapcsolják az Eiffel-torony megvilágítását. "A tragédia és az október 7-i események áldozatai, valamint a fogságban meghaltak emlékére Párizs úgy döntött, hogy az Eiffel-torony megvilágítását ma este 23.45-kor lekapcsolják" - áll a közleményben. A tavalyi terrortámadás napján szintén lekapcsolták a francia főváros fő látványosságának megvilágítását, október 9-én azonban már az izraeli zászló színeiben lett kivilágítva.
"Ez a megvetendő támadás, a 21. század első pogroma, káoszba taszította a Közel-Keletet tízezres nagyságrendű civil áldozatokkal" - tette hozzá a párizsi polgármester hivatala, amely egyben igazságos és tartós békére szólított fel a térségben.
(MTI nyomán)