A Dick Schoof vezette holland kormány programja több ponton aláássa a jogállamiság alapjait - állítja elemzésében a holland ügyvédi kamara (NOvA) a NLTimes angol nyelvű holland portál pénteki beszámolója szerint.
A testület független szakértői bizottságot bízott meg, hogy jogállamsági szempontból jelentést készítsen a Schoof-kabinet koalíciós megállapodásáról. Az elemzés szerint a kabinet programja kilenc pontban sérti a jogállamiság alapjait, különösen a kormány menekültüggyel és a migrációval kapcsolatos tervei veszélyesek, amelyek szerint a hágai vezetés szükségállapotot vezetne be az illegális migránsok beáramlása miatt.
A hírportál szerint 43 jogállamisági vizsgálatra alkalmas intézkedési tervezetből "kilenc piros, 28 pedig sárga lapot kapott". A piros közvetlenül ellentétes a jogállamisággal, a sárga pedig veszélyt jelent rá.
A menedékkérők érkezése ellen irányuló kormányzati intézkedéstervek többnyire "piros lapot" kaptak, például a menedékkérelmek feldolgozásának szüneteltetése, vagy a jogi segítségnyújtás megszüntetése egyes menedékkérők számára. "A kabinet azt tervezi, hogy visszaél a hatalmával" - állapította meg a jelentés.
A szakértők szerint a kabinet azért tervezi a menekültügyi válsághelyzet kihirdetését, mert úgy gondolja, hogy a választók ezt akarják, és nem azért, mert tényleges vészhelyzet van. Dick Schoof miniszterelnök csak a választók érzéseire hivatkozik - véli Elaine Mak, az Utrechti Egyetem jogprofesszora, a kutatás vezetője.
A jogászok szerint a kormány a bíróságokat is szorult helyzetbe hozza, mert maga a kormány feszegeti a törvény határait, ennek következtében a bíróságoknak egyedül kell megvédeniük a törvényeket, és ez kiszolgáltatottá teszi őket.
Azt is bírálták, hogy a kormány mentességet kért az Európai Bizottságtól az új uniós menekültügyi és migrációs paktum megvalósítása alól. Véleményük szerint ez a lojális együttműködés elvét sértheti.
Az új holland kabinet júniusban lépett hivatalba, miután a jobboldali Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) megnyerte a választásokat.
Több ellenzéki párt, például a liberális 66-os Demokraták és a Keresztény Unió parlamenti vitát szorgalmaz az ügyvédi kamara által felvetett aggályokkal kapcsolatban.
(MTI)