Izrael kizárta kedden a tűzszüneti megállapodás lehetőségét a törvényesen és demokratikusan megválasztott Hamásszal, és kijelentette, hogy kész a "hosszú hetekig tartó akcióra" a Gázai övezet elleni offenzívában.



Meír Sitrít belügyminiszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette: "nincs lehetőség tűzszünetre", amíg a rakétatámadásokat abba nem hagyják. "Az izraeli hadsereg nem állíthatja le a hadműveletet mindaddig, amíg meg nem töri a palesztinok, a Hamász akaratát az Izrael elleni támadások folytatására" - mondta.
"Az izraeli hadsereg felkészült a hosszú hetekig tartó akcióra" - tette hozzá Matan Vilnai védelmi miniszterhelyettes egy külön interjúban.
Az esetleges szárazföldi támadás előkészítésére a hadsereg páncélozott járműveket vonultatott fel végig a Gázai övezet mentén, az előző nap zárt katonai övezetté nyilvánított sávban. A hadsereg szóvivője közölte, hogy "a szárazföldi erők készen állnak a cselekvésre", az esetleges támadás időpontjára vonatkozóan azonban nem mondott semmit. "Mindenki a helyén van a terepen. A lehetőség adott. Lehet, hogy élünk vele, de egyelőre csak a levegőből és a tenger felől mérünk csapásokat" - tette hozzá Avital Leibovic.
A palesztin rakéta-és aknatámadásokban szombat óta meghalt négy izraeli közül az egyik katona - közölte egy izraeli katonai forrás. Az illető a Nahal Oz kibucot ért támadásban vesztette életét, mert egy aknagránát az ott lévő katonai támaszpontra csapódott be.
Izrael nem engedett a Gázai övezetben kikötni egy segélyt szállító hajót
Egy izraeli hadihajó nem engedett kikötni a Gázai övezetben egy Ciprusról érkező, segélyt szállító hajót, "mert ezzel megsértette volna az övezet Izrael általi zárlatát" - jelentette kedden a katonai rádió.
Az izraeli hadihajó először figyelmeztető lövéseket adott le, és legénysége jelezte, hogy az övezetben háborús helyzet van, ezért a segélyt szállító hajónak vissza kell fordulnia. Utóbbi azonban nem fordult vissza, hanem a hadihajó kikerülésével folytatni akarta útját. A hadihajó ekkor nekiütközve feltartóztatta. Az ütközésben nem sérült meg senki, de a hajókban kár keletkezett. A segélyhajó visszafordult.
A segélyt szállító, 20 méter hosszú hajót, a Dignityt palesztinpárti aktivisták bérelték, és a Gázai övezetet sújtó blokádot szándékosan megsértve akartak oda egészségügyi felszerelést szállítani. A fedélzetén volt mások között Cynthia McKinney volt amerikai kongresszusi képviselő, a zöldek volt államfőjelöltje és Szami al-Háddzs, az al-Dzsazíra arab hírtelevízió riportere, volt guantánamói fogoly. A hajóutat a Szabad Gáza Mozgalom emberjogi csoport szervezte. Washingtoni központjukból megerősítették, hogy az általuk bérelt hajót fordította vissza az izraeli haditengerészet.
A hajó augusztus óta már ötször szállított segélyt a Gázai övezetbe. Minden alkalommal 3-4 tonnányi egészségügyi felszerelést vitt. Izrael eddig sem nézte jó szemmel ezeket az akciókat, de nem akadályozta meg. Ezúttal azonban arra hivatkozva tagadta meg a hajótól a kikötést, hogy egy nappal korábban zárt katonai övezetté nyilvánította az övezetet.
(MTI, képek: BBC, Reuters, CNN, AFP)





























Minden háromszáz palesztin halottra jut egy likvidált megszálló




Kapcsolódó: