A Hamász tette
Az izraeli hadsereg szerdán közzétette belső "vizsgálatainak" az eredményeit, amelyek szerint - meglepetés következik: nem sértették meg a nemzetközi jogot a december végi-januári gázai övezeti agresszió során!
A hadsereg által elvégzett öt vizsgálat azt állapította meg, hogy a csapatok a "nemzetközi törvényekkel összhangban" jártak el - áll a Cahal (az izraeli haderők) közleményében. A katonák "magas szakmai és erkölcsi színvonalat tartottak be olyan ellenséggel szemben állva, amely szándékosan polgári övezetekben építette ki állásait" - hazudoznak a közleményben, így próbálva "megindokolni", miért romboltak porig kórházakat, iskolákat és egyszerű lakóházakat.
Így folytatják az arcátlan hazudozást: az "ellenség lakóházakat aknásított el, saját gyermekei iskoláiból nyitott tüzet és a saját lakosságát használta élő pajzsként, visszaélve az izraeli erők azon jogi és etikai kötelezettségvállalásával, hogy kerülje a civilek megsebesítését".
Korábban több nemzetközi civil szervezet is azzal vádolta a zsidó terrorállam hadseregét (bizonyítékok tucatjait mutatva be, de még a zsidó katonák közül is többen elismerték, hogy egyszerű mészárlást vittek véghez), hogy megsértette a nemzetközi törvényeket a több mint 1400 palesztin - közöttük számos civil és gyermek - életét követelő gázai övezeti agresszió során.
Az izraeli hadsereg vizsgálata viszont fölöttébb meglepő módon "igen csekély számú olyan incidenst tárt fel, amelyek során felderítési vagy hadműveleti hibákat követtek el a harcok során" - áll még a Cahal közleményében.
Dan Harel tábornok, vezérkari főnök újságírók előtt ezen incidensek között említette a gázai Zejtun negyed elleni, 21 halálos áldozatot követelő tüzérségi támadást, amikor a katonák egy lakóházat lőttek egy lőszerraktár helyett. "Ilyen sajnálatos incidensek elkerülhetetlenek, és minden harci helyzetben előfordulnak, főleg olyanokban, amilyenekben a Hamász civil övezetekben kényszerítette harcra az izraeli erőket" - mondta a tábornok.
Izraelt azzal is vádolták, hogy fehérfoszforos lőszerrel támadott sűrűn lakott övezeteket, ami a Human Rights Watch nevű emberi jogvédő szervezet szerint háborús bűnnek tekinthető. Dan Harel tábornok szerint azonban a fehérfoszforos lőszer használata nem ellenkezik a nemzetközi humanitárius törvényekkel. Mert Izraelnek mindent szabad, rá semmilyen törvény vagy ENSZ-határozat nem vonatkozik.
Az a tény, hogy a hadsereg lefolytatta ezeket a vizsgálatokat, "azt bizonyítja, hogy az izraeli haderő a világ legerkölcsösebb hadseregei között van" - jelentette ki közleményében Ehud Barak védelmi miniszter.
(MTI nyomán)