A Varsóból Szmolenszkbe tartó Tu-154 fedélzetén a hírek szerint 132 ember tartózkodott. A helyszínen munkához láttak a mentőegységek. A gép a szmolenszki repülőtér közelében, leszállás közben zuhant le. Anufrijev szerint a gép nem egészen egy kilométerrel a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, és darabokra tört.



Újabb részletek itt: Egyhetes nemzeti gyász Lengyelországban - 132 személy utazott a szerencsétlenül járt gépen

A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezető pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Ő azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet. A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa.
 
 
Az elnöki Tu-154 legalább 20 éves volt. A lengyel kormány már régóta tervezi, hogy felváltja egy modernebb gépre, de eddig az anyagiak hiányában nem sikerült lecserélni az elöregedő repülőt. Az Aviation Safety Network szerint az elmúlt öt évben 66 katasztrófa történt ezzel a géptípussal.


Korábban írtuk: Lezuhant szombaton Oroszországban a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit szállító repülőgép - közölte egy lengyel tisztségviselő a szmolenszki repülőtérről. A BBC videója ide kattintva tekinthető meg.


Kaczynski gépe a nyugat-oroszországi Szmolenszk repülőterére tartva, leszállás előtt nem sokkal zuhant le. Az első jelentések több tucat áldozatról szólnak, orosz források szerint 87 (más hírek szerint 132) is lehet a halálos áldozatok száma. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint senki sem élte túl a szerencsétlenséget.
Kaczynski Katinyba látogatott volna, hogy lerója kegyeletét az 1940-ben ott kivégzett több ezer lengyel emléke előtt. Az elnökkel tartottak kivégzett tisztek hozzátartozói is. Az AP szerint a lengyel elnök és felesége mellett a lengyel kormányzat több fontos tagja is a Tu-154-es gépen volt.
Hivatalos lengyel források közölték: az államfő sem élte túl a balesetet.
Lech Kaczynskit 2005-ben választották meg elnöknek Lengyelországban, előtte Varsó polgármestere volt. A volt lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére, aki jelenleg a Jog és Igazságosság jobboldali párt elnöki tisztségét tölti be Lengyelországban.
(MTI - Al-Dzsazíra - InfoRádió - BBC - CNN - MNO nyomán, kép: Fakt)