Gyakorlatilag tálcán kínálták magukat a jelenlegi brit kormány magas rangú miniszterei az amerikaiaknak – derül ki a The Guardian által nyilvánosságra hozott WikiLeaks-anyagból. Liam Fox védelmi miniszter fegyvervásárlást ígért, William Hague külügyminiszter pedig „Amerika-barát kormányzást”. Eközben az Egyesült Államok londoni diplomatája a britek paranoiáján szórakozott.
A konzervatív vezetők még tavaly, hatalomra jutásuk előtt találkoztak az Egyesült Államok magas rangú, a brit fővárosban állomásozó embereivel. Fox Louis Susman nagykövettel találkozott körülbelül egy évvel ezelőtt. Susman ezt írja a találkozóról: „Fox biztosított minket, hogy ha a toryk jutnak hatalomra, közeli kapcsolatot kívánnak ápolni az Egyesült Államokkal. Azt is hozzátette, sokkal Amerika-barátabb kormányzást igyekeznek majd megvalósítani, mint elődeik, hiszen, mint mondta, a jövőben is egymás oldalán harcolunk majd.”
Fox elismerte, a párton belül is vannak, akik változtatni akarnak a két ország kapcsolatán, egyenlőségen alapuló együttműködést képzelve el – ő azonban elutasítja ezeket a bíráló hangokat. A nagykövet biztosította a politikust, országa egyenrangúnak tartja Nagy-Britanniát. Fox azt is megígérte, több fegyvert vásárolnak majd az Egyesült Államokból, bár ezen tervének az általános megszorító intézkedések gátat vetettek.
Hague már korábban, 2008 áprilisában biztosította hűségéről az amerikai misszió helyettes vezetőjét, Richard LeBaront. „Thatcher gyermekei vagyunk” – mondta a jelenlegi külügyminiszter a konzervatív vezetésről, így természetesen teljes szívvel támogatják az atlanti együttműködést. Hague testvére maga is amerikai, általában az országban nyaral – a brit politikus összességében szinte már második otthonaként festette le az Egyesült Államokat. A biztonság kedvéért ő is megígérte: a torykkal „Amerika-barát kormányzást” valósítanak majd meg.
Miközben a leendő vezetők ilyen lelkesen biztosították Amerikát lojalitásukról, az Egyesült Államok diplomatái a britek paranoiájáról írtak haza. Maga LeBaron írja, több magas rangú kormányzati tisztviselő is arról kérdezte, Barack Obama elnök nekik akart-e jelezni, amikor beiktatási beszédében George Washington a [britek ellen vívott] függetlenségi háború során elmondott egyik beszédéből idézett, de a Churchill-mellszobor eltávolítása az ovális irodából is sok bonyodalmat okozott. „A két ország speciális kapcsolatának jelenlegi paranoid latolgatása minden korábbinál erősebb – fogalmazott LeBaron. – Ha nem lenne ilyen káros, humorosnak találnám”.
(MNO)