Fellebbezést nyújtottak be annak a gyereknek az ügyvédei, aki 11 éves korában megölte édesapja állapotos menyasszonyát, s ezért életfogytig tartó börtönbüntetés vár rá.
A most 13 éves Jordan Brown 2009 februárjában Pittsburghtől nem messze lévő otthonukban saját puskájával (!) agyonlőtte apja leendő új feleségét, aki ráadásul babát is várt, a kilencedik hónapban volt. A nő és a születendő csecsemő is meghalt, így az akkor 11 éves gyereknek kétszeres emberölés vádjával kellett szembenéznie. Az ügyészek szerint a gyilkosságo(ka)t előre megfontolt szándékkal követte el a fiú. A nyomozati iratok szerint a gyilkosság után a gyerek, mintha mi sem történt volna, felszállt az iskolabuszra.


Jordan Brownra most tényleges életfogytiglani büntetés vár, amennyiben elutasítják fellebbezését. Pennsylvania államban minden fiatalkorút, akit emberöléssel vádolnak, automatikusan felnőttekként kezelnek, de egyébként az Egyesült Államok – Szomálián kívül – az egyetlen ország, amely nem hagyta jóvá azt az ENSZ-egyezményt, mely szerint tilos a szabadulás esélye nélküli büntetésre ítélni valakit olyan bűnökért, amelyeket 18 éves koruk előtt követett el.
Nem Jordan az egyetlen gyerek, aki hasonló büntetéssel néz szembe, ám az Egyesült Államok történetének legfiatalabb életfogytiglanra ítélt gyilkosa lesz, amennyiben jogerőssé válik büntetése.
Emberi jogi szervezetek persze Jordan Brown ügyében is tiltakozásukat fejezték ki többször, szerintük a gyerekek ilyen hosszú börtönbüntetése mindenféle nemzetközi joggal ellentétes. Az Amnesty International szerint "megrázó", hogy bárki, aki ennyire fiatal, életfogytiglani szabadságvesztéssel nézhet szembe a feltételes szabadlábra helyezés reménye nélkül, s különösen aggasztó, hogy mindez egy olyan országban történik, amelyik az emberi jogok élharcosának tartja magát. (Korábban egyébként akár halálbüntetést is kaphattak a gyerekek az Egyesült Államokban, ám ezt 2005-től megtiltotta az amerikai legfelső bíróság.)
Ahogyan egész Amerikát, a Jordan által meggyilkolt asszony családját is megosztotta az eset. A fiú apja kiállt gyermeke mellett, annak "ártatlanságát" hangoztatva, míg az áldozat anyja sürgette a fiú legszigorúbb megbüntetését.
(The Guardian - MNO nyomán)