Kína és Izrael kész a hadseregek közötti gyakorlati együttműködés kiszélesítésére - egyebek között ez derült ki az Ehud Barak izraeli miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter pekingi megbeszéléseiről kiadott hírekből.


Barakot hétfőn fogadta kínai vendéglátója, Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) államtanácsos, védelmi miniszter, előtte pedig találkozott a kínai vezérkari főnökkel, Csen Ping-tövel (Chen Bingde).
A The Jerusalem Post című izraeli lap Barak látogatásával kapcsolatban kiemeli, hogy tíz éve nem utazott Kínába izraeli védelmi miniszter, s a látogatás jelzi, hogy a fegyvereladások tilalma ellenére a két ország között az utóbbi másfél évben intenzívebbé váltak a védelmi kapcsolatok. Barak hivatalának közleményére utalva megállapítja, hogy a megbeszélések napirendjén a térségi kérdések, az "iráni fenyegetés", a békefolyamat fejleményei és a "terrorizmus kérdései" is szerepeltek.
Izrael és Kína eddigi kapcsolataiban is meghatározó szerepe volt a katonai, haditechnikai együttműködésnek, de míg például Kína első negyedik generációs J-10-es vadászgépének megszületésénél ott volt az izraeli segítség, addig több jelentősnek ígérkező együttműködési kísérlet meghiúsult, mert Washington közbeszólt.
Kínának nagy csalódást jelentett például, amikor 2000-ben - az Egyesült Államok nyomására - Izrael bejelentette, hogy mégsem kívánja fázisvezérelt Phalcon radarrendszerét eladni neki. Bill Clinton tiltakozására ugyancsak lemondták három AWACS felderítő repülőgép szállítását. 2004-ben a Bush-kormányzat is kifogásolta, hogy Izrael vállalta a 90-es években Kínának eladott Harpy pilóta nélküli robotrepülőgépek flottájának korszerűsítését.
(MTI nyomán)