2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével13:42 Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba13:28 Hűtött migránsok a bolgár-román határon - nem okozott nekik gondot a hatezer eurós menetjegy12:52 Zsidók hatalmi harca: Soros nyílt levélben követeli Zuckerberg kirúgását12:43 A foci lett Kolumbia legnagyobb heroinkereskedőjének a veszte12:27 Piramisjáték miatt emeltek vádat egy férfi ellen Budapesten12:08 London több kérdésben sem hajlandó kompromisszumokra az uniós egyeztetéseken11:42 Az ausztrálok háromnegyedét érintette a tűzvész
24 óra legolvasottabbjai

Külföld ::

Fejbe lőtték a toulouse-i merénylőt

Reklám

Szerdán hajnalban egy toulouse-i házban körbezárták a hétfői, zsidó iskola elleni merénylet feltételezett elkövetőjét. A jelenleg is folyó akcióban két rendőr könnyebben megsérült.
Zoom
/Frissítések a cikk alatt./
Akciót indítottak a francia elit kommandó, a RAID egységei szerda hajnalban Toulouse-ban egy ház ellen, a francia városban és környéken történt véres lövöldözések feltételezett elkövetőjének elfogására. Az akcióban két rendőr könnyebben megsebesült. Francia források szerint összesen hat-hét lövést adtak le a hajnali akcióban. A név nélkül idézett rendőrségi források szerint egy 24 éves, az al-Kaidához tartozó férfit zártak körbe egy kis házban a város délnyugati részében, akinek nincsenek túszai.
A hajnali háromkor indított rendőri akció még folyamatban van. A környéket széles sugarú körben lezárták. A helyszín Toulouse egyik sűrűn lakott városrésze, nem messze attól az iskolától, ahol hétfőn lelőttek két óvodás és egy iskolás gyereket, valamint egy rabbit. A férfi egy ötemeletes lakótelepi ház első emeletén, vagy földszintjén barikádozta el magát.
A francia belügyminiszter közlése szerint a feltételezett elkövető bátyját már letartóztatták - írja a brit BBC. Az első jelentések szerint a férfi anyja is segítette a tárgyalásokat, a francia belügyminiszter szerint azonban a nő visszautasította, hogy beszéljen a fiával, mondván, hogy "kevés hatással van rá". Francia források szerint a körbezárt férfi azt mondta a rendőröknek, hogy palesztin gyerekek halálát akarta megbosszulni. A férfi a tárgyalások alatt az afganisztáni francia tevékenységet is erősen bírálta.
Az AFP hírügynökség jelentése szerint a férfi az első környékbeli támadások után már a francia titkosszolgálat látókörébe került, de a rendőrség csak most tudott kellő mennyiségű bizonyítékot szerezni arra, hogy feltehetőleg ő követte el a támadásokat. Nyugati titkosszolgálatok szerint a közelmúltban több tucat fiatal dzsihádista tért vissza hazájába, valamelyik nyugat-európai országba az al-Kaida fellegváraként számon tartott afgán-pakisztáni határvidékről, és a gyanúsított az egyik közülük.
Frissítés 1: A magát az al-Kaida tagjának valló férfi egy sűrűn lakott környéken barikádozta el magát egy lakótelepi ház alsó részén, a rendőrök lezárták a környéket, és tárgyalni próbálnak a férfival, akinek a két fiú és két lány testvérét már őrizetbe vették. A férfi órákon át beszélt a rendőrökkel, délelőtt háromnegyed 11 körül azonban azt abbahagyta. A rendőröknek két órával később sikerült ismét kapcsolatot teremteniük vele.
Zoom
A hajnali háromkor indított rendőri akció még folyamatban van. A környéket nagy sugarú körben lezárták. A helyszín Toulouse egyik sűrűn lakott városrésze, nem messze attól az iskolától, ahol hétfőn a gyilkosságok történtek. A férfi egy ötemeletes lakótelepi ház első emeletén vagy földszintjén barikádozta el magát.
A BBC párizsi tudósítója hajnalban még csak arról számolt be, hogy a körbezárt férfi keresztneve Mohamed. Kiderült, a nyomozók ezt egy e-mailből állapították meg, amelyet a férfi az első áldozatának küldött. A katona ugyanis egy robogót árult apróhirdetésben, a rendőrség pedig átnézte, milyen IP-címekről kapott válaszokat. Ezek között fedezték fel a már egy ideje figyelt gyanúsított testvéréét (mások szerint az anyjáét.) A katona egyébként elment az e-mailben megbeszélt találkozóra, ahol a 24 éves férfi megölte - írja a brit BBC.
Néhány óra múlva a francia hatóságok is megerősítették, hogy bizonyos Mohamed Merah algériai származású francia állampolgár lakását vették körbe.
A férfi a francia belügyminiszter szerint a rendőrök kiérkezése után az ajtóból kezdett el lövöldözni, az egyik rendőr a térdén sérült meg, míg a másik könnyebb sérüléseket szenvedett - írja a BBC. A France24 francia hírportál szerint a francia belügyminiszter közölte, a férfi azt ígérte, hogy szerda délután megadja magát.
A lakás ablakán egy telefonért cserébe kidobott egy pisztolyt, de van más fegyvere is. Délelőtt 10:45-kor azonban a France24 és a BBC arról számolt be, hogy megszakadt a párbeszéd, és az csak több mint két órával később indult újra. Reggel kilenc körül egyébként robbanás hallatszott a környékről. Ennek oka csak órákkal később derült ki: a rendőrségnek csak így sikerült behatolnia a tettes furgonjába, ahol kisebb fegyverarzenált találtak.
Mindeközben a férfi szomszédai a rendőri akció végrehajtóira panaszkodtak. A France24 jelentése szerint egyikük elmondta, hogy senki sem értesítette őket a rajtaütésről, nem tudják elhagyni lakásaikat, miközben a környékükön lövöldöznek. Egyikük arról is beszámolt, hogy a házban elzárták a gázt, hogy a férfi ne robbanthassa föl a házat. A szomszédok kimenekítését végül délelőtt fél tizenegy körül kezdték meg, akkor az ablakokon segítették ki őket, majd vitték le.
Egy magát a merénylőnek kiadó férfi egyébként szerdára virradóra felhívott egy televíziós újságírót, és azzal fenyegetőzött, hogy amit eddig elkövetett, "az csak a kezdet". A férfi a France 24 tévéadó főszerkesztőjének elmondta, hány lövést adott le fegyveréből a három támadás alkalmával. "Azt állította, hogy tagja az al-Kaidának, és hogy ez csak a kezdet" - idézte Ebba Kalondo főszerkesztő a férfit. Utóbbi hozzátette, hogy "mindent filmre vett", és a felvételek "hamarosan" láthatók lesznek. A rendőrség hitelesnek nevezte a telefonáló állításait. A telefonban egyébként a férfi tette okai köré sorolta felháborodását, amiért megtiltották a muszlim nők teljes testét fedő ruházat viselését, és bírálta a francia szerepvállalást Afganisztánban.
A férfi ezenfelül közölte, hogy az izraeliek palesztin gyerekeket ölnek, azért támadt ő zsidókra. A Palesztin Hatóság szerdán közleményt adott ki, amelyben elhatárolódott a gyilkosságoktól. A nyilatkozat szerint a palesztin kormányfő kijelentette, "itt lenne az ideje, hogy abbahagyják a palesztinokra hivatkozást az ilyen terroristaakcióknál".
Francia médiajelentések szerint a férfi a Forsane Alizza (a Becsület Lovagjai) nevű szervezet tagja volt, a szervezetet a francia belügyminiszter egy hónappal ezelőtt tiltotta be. A férfit állítólag korábban már egyszer letartóztatták az afganisztáni Kandahárban. A jelentések arra nem tértek ki, hogy mi volt a letartóztatás oka, csak annyit tudni, hogy nem terrorizmushoz köthető bűncselekményről volt szó. A BBC-nek azonban a kandahári börtön vezetője azt mondta: a férfi bombákat helyezett el, ezért tartóztatták le. Azt mondta, Merah hároméves börtönbüntetését töltötte, ám egy a tálibok által végrehajtott tömeges szökésben elmenekült.
A Point amúgy úgy értesült: a férfi 2010-ben bevonult a francia idegenlégióba is, de már az első napon kitették onnan. A rendőrség 18 erőszakos cselekedetért tartotta nyilván, kisstílű bűnözőnek könyvelték el. Két hete bíróság elé is kellett állnia, mert jogosítvány nélkül vezetett. Ügyvédje szerint kedves, megbízhatónak tűnő férfi.
Frissítés 2: A francia BFM televízió úgy tudja, letartóztatták a toulouse-i lövöldözések gyanúsítottját.
Az egyelőre nem világos, hogy megadta magát, vagy erővel tartóztatták le.
Frissítés 3: Cáfolta a francia belügyminiszter, hogy elfogta a francia rendőrség elit alakulata a toulouse-i merényletek feltételezett tettesét. Claude Guéan azt mondta, még mindig tárgyalnak a férfival, akinek nincsenek követelései.
"Cáfolom, nem igaz a hír" - jelentette ki szerda délután Claude Guéant, miután a francia tömegtájékoztatási eszközök ellentmondásos információkat közöltek az 1988 októberében született Mohamed Merah állítólagos előállításáról.
A belügyminisztérium utóbb azt közölte: a feltételezett tettessel "a tárgyalások folytatódnak, s még mindig folyamatban vannak".
A férfi egy toulouse-i lakóház első emeleti lakásában elbarikádozta magát, túszt nem ejtett, és korábban azt mondta, hogy több fegyver is van nála, de délután megadja magát. Az épületet a rendőrség elit alakulatai körbevették, a környéket pedig teljesen lezárták.
Géant azt mondta, a gyanúsítottnak nincsenek "különleges követelései", csak beszélni akar a dzsihádistákról, mudzsahedekről, al-kaidás kapcsolatairól - idézte a Bloomberg a belügyminisztert.
A gyanúsítottal állítólag dél tájban megszakadtak a tárgyalások, s miután a rendőrség azt közölte, hogy amennyiben délután 2 óráig nem tárgyal újra, megtámadják az épületet, ellentmondásos hírek terjedtek el a francia hírtelevíziókban.
Az I-télé helyszíni tudósítója a francia elnöki hivatalra hivatkozva azt közölte, hogy nem sokkal 2 óra után előállították a tettest, majd néhány perccel később rendőrségi forrásokat idézve tudatta: még nem fogták el, de a rendőrök már behatoltak abba a lakásba, ahol a férfi elbarikádozta magát, és tárgyalni kezdtek vele. A BFM tv források megjelölése nélkül azt közölte, hogy a gyanúsítottat letartóztatták, de utóbb nem tudta megerősíteni a hírt.
Közben Nicolas Sarkozy államfő is a helyszínre érkezett, s egy ideig a körülzárt lakóház közelében lévő laktanyában, a merénylő elfogásával megbízott rendőrök székhelyén tartózkodott.
A Franciaországi Zsidó Intézményeket Képviselő Tanács (CRIF) azt közölte, hogy Sarkozy reggeli megbeszélésükön azt mondta: a gyanúsított szerda reggel is ölni készült.
Robbanószerkezeteket találtak a bátyja gépkocsijában
Robbanószerkezeteket találtak szerdán a toulouse-i merényletekkel gyanúsított férfi bátyjának gépkocsijában - közölték rendőrségi források.
A 24 éves Mohamed Merah bátyját reggel vették őrizetbe a rendőrök. Claude Guéant belügyminiszter szerint a 27 éves Abdelkader a feltételezett sorozatgyilkoshoz hasonlóan az iszlám radikalizmus szalafista mozgalmához tartozott.
A robbanószerkezetekről nem közölt részleteket a rendőrség.
Frissítés 5: Tovább alkudozik a rendőrséggel, és nem akarja megadni magát az elmúlt napokban Toulouse-ban elkövetett merényletek feltételezett tettese, aki immár csaknem 30 órája elbarikádozta magát egy Toulouse-i társasház egyik lakásában.
A rendőrség több száz, erősen felfegyverzett tagja körülzárva tartja a négyemeletes társasházat a délnyugat-franciaországi városban. A hatóságok az egész városrészben lekapcsolták az áram- és gázszolgáltatást.
A rendőrök az éjjel több robbanást is előidéztek, hogy megfélemlítsék a feltételezett merénylőt.
A BFM hírtelevízió jelentése szerint a 24 éves férfi nem hajlandó megadni magát, de tovább tárgyal a rendőrséggel. Előző nap még azt ígérte, megadja magát.
Claude Guéant belügyminiszter csütörtökön reggel az RTL rádiónak azt mondta, nem bizonyos abban, hogy a férfi még életben van, mivel a rendőrségnek egész éjjel nem sikerült kapcsolatba lépni vele.
A feltételezett merénylő szerda hajnalban automata fegyverből rálőtt a lakást megrohanó rendőrökre, és legalább kettőt megsebesített közülük. Később egy telefonért cserébe átadott egy pisztolyt, a gyanú szerint azt a gyilkos fegyvert, amellyel az elmúlt 11 napban három támadásban megölt hét embert, köztük három gyereket.
A rendőröknek telefonon bevallotta, hogy szerdára újabb merényletet tervezett egy katona ellen.
Frissítés 6: Az AFP tudósítója rendőri forrásokra hivatkozva jelentette, hogy halott a toulouse-i merénylő. A Le Monde szerint ellenállt az őt őrizetbe venni akaró kommandósoknak.
Claude Guéant belügyminiszter beszámolója szerint a kommandósok behatoltak a lakásba, szobáról szobára haladtak, és eleinte nem találták Mohammed Merah nyomát, aki, mint kiderült, a fürdőszobában bújt meg.
Amikor a kommandósok a közelébe értek, "ész nélkül" lövöldözni kezdett. Pár perccel később halott volt.
Az AFP szerint három rendőrtiszt megsebesült, egyikük nagyon súlyosan. Az értesülés rendőrségi forrásból származik. A Le Monde ugyanezekből a forrásokból úgy értesült, hogy a kommandósok összesen 300 töltényt lőttek ki a rajtaütés alatt, miután Merah tüzet nyitott rájuk.
Frissítés 7: A férfi fegyverrel a kezében kiugrott az ablakon, és a ház előtt halva találtak rá a rendőrök - közölte a francia belügyminiszter. Claude Guéant szerint a "különösen veszélyes" férfi a fürdőszobában barikádozta el magát, s ellenállt a lakásba behatoló erőknek. A támadásban - amelynek során háromszáz lövés dördült el - két kommandós megsérült.
Néhány detonációt követően öt percen át folyamatosan lövéseket lehetett hallani. Rendőrségi források szerint a kommandósok fokozatosan és óvatosan haladtak előre, mielőtt behatoltak a gyanúsított lakásába, akivel szerda éjjel 11 óra körül minden kapcsolat megszakadt.
A belügyminiszter elmondta: a gyanúsított először azt mondta, hogy 22:45-kor megadja magát, majd azt közölte, hogy mégsem, és hogy meg fogja ölni a rendőröket, ha megpróbálják elfogni. A kommandós akció megindításáról csütörtök reggel született meg a politikai döntés. A különleges erők gránátok robbantásával kezdték a támadást, de erre semmilyen reakció nem érkezett a merénylő részéről. Ezt követően a kommandósok az ajtón, majd az ablakokon át is behatoltak a lakásba. Az ablakokat már az éjszaka folyamán berobbantották.
Miután a tettes különösen veszélyes személynek tűnt, a rendőrök videotechnikával térképezték fel maguk előtt a lakás különböző helyiségeit, de sehol nem láttak senkit. Utolsónak maradt a fürdőszoba, és amikor oda is bejuttatták a technikai eszközöket, a merénylő kitört a fürdőszobából, miközben lövéseket adott le a rendőrökre.
Ekkor olyan heves tűzpárbaj alakult ki, amelyről a kommandósok utóbb azt állították, hogy még soha nem tapasztaltak ilyen erőszakos cselekményt. Az elit alakulat tagjai fedezékbe vonultak, onnan lőttek vissza.
"Mohamed Merah végül fegyverrel a kezében kiugrott az egyik ablakon, miközben folytatta a lövöldözést. Halva találtak rá a földön" - mondta a belügyminiszter. A francia kormánynak eredetileg az volt a szándéka, hogy élve fogják el a hét ember meggyilkolásával gyanúsított 24 éves férfit. A rendőrség több száz, erősen felfegyverzett tagja 32 órán át tartotta körülzárva a négyemeletes társasházat a délnyugat-franciaországi városban. A hatóságok szerda este az egész városrészben lekapcsolták az áram-, gáz- és vízszolgáltatást, hogy így fárasszák ki és kényszerítsék megadásra a merénylőt.
Frissítés 8: A rendőrség egyik mesterlövésze lőtte fejbe a toulouse-i merénylőt, amikor éppen menekülni próbált a fürdőszobából - közölte a francia terrorelhárítás ügyésze. Francois Molins szerint a részt vevő speciális kommandó tagjai csak önvédelmi célból tüzelhettek, közülük öten sérültek meg a merénylő elfogására szerdán indított akcióban.
Mohamed Merah golyóálló mellényt viselt, amikor a kommandó tagjai csütörtökön behatoltak abba a toulouse-i házba, ahol korábban elbarikádozta magát - közölte a BBC szerint csütörtöki sajtótájékoztatóján a francia terrorelhárítás ügyésze, Francois Molins. A férfi a belépőkre körülbelül 30 lövést adott le Colt 45-ös fegyveréből, de, mint kiderült, többféle fegyvere is volt, rengeteg lövedéket tartott maga mellett, és Molotov-koktélokkal is készült a házat körülvevők fogadására.
Az ügyész szerint végül egy rendőrségi mesterlövész végzett Marah-val, aki akkor kapott fejlövést, amikor menekülni próbált. Korábbi hírek szerint a férfi a fürdőszoba ablakából ugrott ki fegyverrel a kezében. Molins szerint a rendőrség és a kommandó mindent megtett, hogy élve fogják el a merénylőt.
(MTI - Origó - InfoRádió nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready