Ismét annak a gyanújának adott hangot Jaroslaw Kaczynski lengyel ellenzéki politikus, hogy merénylet áldozata lett ikertestvére, Lech, volt lengyel elnök. Kedden lesz két éve, hogy a nyugat-oroszországi Szmolenszknél sűrű ködben leszállás közben a földnek csapódott Lech Kaczynski elnök különgépe.
A balesetben meghalt a repülőgép összes utasa - lengyel állami, egyházi és katonai vezetők - és a teljes személyzet. "Van egy olyan érzésem, hogy Lech Kaczynski elnököt meggyilkolták" - mondta Jaroslaw Kaczysnki az Onet lengyel hírportálnak. Szerinte "Lengyelországban és külföldön is vannak, akiknek érdekében állt Lech Kaczynski halála".
- Végre ki kell derülnie az igazságnak. Sok minden arra utal, hogy merénylet történt - mondta az ellenzéki politikus. Lengyelországban már nem sokkal a baleset után megjelentek összeesküvés-elméletek, amelyek szerint merénylet történt Szmolenszknél. A Gazeta Wyborcza felmérése szerint a lengyelek 18 százaléka ad hitelt a merényletről szóló teóriáknak. Huszonnyolc százalék mondta azt, hogy a pilóta hibája okozta a balesetet, ahogy azt a hivatalos lengyel és orosz vizsgálat is megállapította. Nagyjából ugyanennyien - 32 százalék - gondolják úgy, hogy az orosz és a lengyel hatóságok nem mondták el a teljes igazságot a baleset körülményeiről.
Az orosz jelentés szerint Andrzej Blasik, a lengyel légierő főparancsnoka és az elnök protokollfőnöke a biztonsági előírásokat megsértve a pilótafülkében tartózkodott a baleset időpontjában. Feltehetően nyomást gyakoroltak a pilótákra, hogy a szmolenszki légiirányítók utasítása ellenére kíséreljék meg a leszállást, és ez vezetett a katasztrófához.
(MTI)