Egy nappal azután, hogy Törökország megtorló, illetve megelőző támadásokkal fenyegette meg Szíriát, Ankara harckocsikat vezényelt a két ország határvidékére.
Szerdai török sajtójelentések szerint a török hadsereg harckocsikat telepített a délkelet-anatóliai határvidékre, jelentősen megnövelve az ott állomásozó páncélosok számát. A harckocsik mellett a török tüzérséget is megerősítették a határtérségében.
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kedden az ankarai parlamentben kijelentette, hogy a hadsereg mostantól válaszolni fog minden határsértésre, amelyet a szíriai katonaság követ el. A kormányfő közölte, hogy Ankara megváltoztatta a fegyveres erők bevetési szabályait. Minderre azután került sor, hogy Szíria a múlt hét végén lelőtt egy F-4E típusú kétüléses Phantom vadászrepülőgépet. Damaszkusz szerint az incidens a szíriai légtérben történt, míg Ankara azt állította, hogy a nemzetközi légtérben.
A török miniszterelnök parlamenti beszédében bejelentette: a jövőben katonai célpontnak tekintenek minden olyan szíriai csapategységet, amely közeledik a török határhoz. A török hadsereg habozás nélkül fellép a szóban forgó szíriai erők ellen - tette hozzá.
Közben folytatódott a Földközi-tenger fölött lelőtt török katonai gép két pilótájának keresése. A török közlekedési miniszter megerősítette, hogy megtalálták az eltűnt pilóták sisakjait, valamint a gép egyes darabjait.
(MTI)