Az elemzők többsége újabb kamatcsökkentést vár a Monetáris Tanács keddi ülésétől, vagyis a jegybanki alapkamat a mostani 4,5 százalékról 4,25 százalékra csökkenhet.
Tavaly augusztusban még 7 százalékon állt a jegybanki alapkamat. Azóta több lépésben 4,5 százalékig mérsékelte azt a Monetáris Tanács, hiszen a csökkenő infláció és a külföldi befektetők kockázat vállalási kedve lehetővé tette ezt. Elemzők szerint kedden belefér még egy újabb kamatcsökkentés, bár a piac most már azt találgatja, hol áll meg ez a folyamat.
Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője a Krónikában azt mondta: alapforgatókönyvük 4 százalékos mélypontot jelez előre az alapkamatban, vagyis a jelenlegi szintről még kettő 25 bázispontos csökkentést prognosztizálnak. A fő kérdés továbbra is a piaci hangulat, azt pedig elsősorban nem ország-specifikus dolgoktól, hanem a globális folyamatoktól függ majd az elemző véleménye szerint.
Sági Pál, az Equilor elemzője is úgy látja, most még lehet utolsó egy kamatvágás, utána viszont már a kamattartás következhet. Véleménye szerint a jövő héten a 25 bázispontos csökkentés mellett teszi majd le a voksát a Monetáris Tanács, ugyanakkor elképzelhető, hogy a következő lépés már egy tartás lesz, és lelassul a kamatcsökkentési ciklus.
A kamatdöntés mellett kedden a jegybank ismerteti majd közgazdasági stábjának növekedésre vonatkozó prognózisát is. Ekkor derül ki, hogy változtatnak-e az idénre fél, jövőre 1,7 százalékos növekedési előrejelzésükön.
(Kossuth Rádió)