Türkmenisztán maradéktalanul kifizette több milliárd dolláros adósságát Kínának az országot Kínával Üzbegisztánon és Kazahsztánon át összekötő gázvezeték megépítéséért - jelentette be szombaton Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök.
Kína dollármilliárdokat fektetett be az ásványi kincsekben gazdag, ám a világtól felettébb elzárkózó Türkmenisztán energiaiparába, s így a türkmén gáz legjelentősebb exportpiacává vált. A gázvezeték-építés mellett Kína jelentős beruházásokat hajtott végre a Yolöten közelében fekvő Galkynysh gázmező kiaknázásának érdekében is. Ez a világ második legnagyobb gázmezője.
A Neutralny Türkmenistan című állami lapnak Berdimukhammedow azt mondta, hogy Asgabat időre és maradéktalanul törlesztette a kínai hiteleket. A lap arról ír, hogy Sakhym Abdourakhmanov szénhidrogénügyi miniszterelnök-helyettes megerősítette az elnöknek, hogy június 8-án megkapták a visszaigazolást a Kínai Fejlesztési Banktól a hiteltörlesztés teljesítéséről. Sem az elnök, sem a miniszterelnök-helyettes nem szólt arról, hogy mekkora összeget fizettek vissza.
Csiang Cso-lieng, a Kínai Fejlesztési Bank elnöke 2011-es látogatásán arról beszélt, hogy Kína 8,1 milliárd dollár hitelt nyújt türkmenisztáni gázprojektek finanszírozására.
Türkmenisztán jelenleg évente mintegy 30 milliárd köbméter földgázt exportál Kínába, hatszor-hétszer többet, mint Oroszországba, amely a türkmén gáz második legnagyobb felvásárlója. Türkmenisztán exportjának 90 százalékát a szénhidrogének teszik ki.
(MTI)